Din cuprinsul articolului
Medicamente pentru colesterol care reduc incidența cancerului. Pacienții cu cancer mor mai degrabă din metastaze, decât din cauza tumorii primare, chiar și după o intervenție chirurgicală cu succes a tumorii.
Acest lucru se datorează faptului că celulele canceroase se răspândesc uneori în alte părți ale corpului la începutul bolii, când tumora este încă foarte mică și este posibil să nu fi fost încă descoperită.
Prin urmare, înțelegerea mecanismelor moleculare ale metastazelor este, o piesă cheie a puzzle-ului în lupta împotriva cancerului.
Medicamente pentru colesterol care reduc incidența cancerului. STUDIU
În urmă cu mai bine de zece ani, profesorul Ulrike Stein și laboratorul ei de la Centrul de Cercetare Experimentală și Clinică (ECRC) au reușit să descopere un factor important al acestui proces în cancerul colorectal uman: gena MACC1 (metastaza asociată cu cancerul de colon 1).
Oamenii de știință au descoperit că, atunci când celulele canceroase exprimă MACC1, capacitatea lor de a prolifera, de a se mișca în jurul corpului și de a invada alte țesuturi este îmbunătățită.
„Multe tipuri de cancer se răspândesc doar la pacienții cu expresie MACC1 ridicată”, explică Stein.
Rolul MACC1 ca factor cheie și biomarker al creșterii tumorale și al metastazelor, nu doar în cancerul colorectal, ci și în peste 20 de tumori solide, cum ar fi cancerul gastric, hepatic și mamar, a fost studiat de atunci de mulți alți cercetători din întreaga lume și confirmat în mai mult de 300 de publicații.
Acum, împreună cu Dr. Robert Preissner de la Charité, Stein a descoperit ce ar putea perturba progresia metastatică în astfel de cazuri. Este vorba de statine, care sunt prescrise ca medicamente care scad colesterolul, inhibă expresia MACC1 în celulele tumorale. Oamenii de știință își prezintă descoperirile în revista Clinical and Translational Medicine.
În căutarea inhibitorilor MACC1, cercetătorii au efectuat screening de medicamente de mare capacitate împreună cu colegii de la Laboratorul European de Biologie Moleculară (EMBL) din Heidelberg, Germania. Și, în mod independent, au descoperit statinele.
Ei au testat această descoperire pe diferite linii de celule tumorale, cu rezultate favorabile: toate cele șapte medicamente testate au redus expresia MACC1 în celule, dar în grade diferite.
Oamenii de știință au administrat apoi inhibitorii de colesterol la șoareci modificați genetic cu expresie crescută a MACC1. Acest lucru a suprimat aproape complet formarea de tumori și metastaze la animale.
„Ceea ce este deosebit de remarcabil este că beneficiile au continuat la animale chiar și după ce am redus doza în raport cu cantitatea pe care oamenii o ingerează în mod normal”, spune Stein.
Statinele au un mare avantaj: sunt deja aprobate
Robert Preissner și oamenii de știință de la Universitatea din Virginia au examinat, de asemenea, date de la un total de 300.000 de pacienți cărora li sa prescris statine și au găsit o corelație.
„Pacienții care au luat statine au avut doar jumătate din incidența cancerului în comparație cu populația generală”, explică Preissner.
Stein sfătuiește să nu luați statine ca măsură preventivă fără a consulta un medic și a le verifica nivelul lipidelor, pentru a se asigura că nu apar efecte secundare grave.
„Suntem încă la început. Liniile celulare și șoarecii nu sunt ființe umane, așa că nu putem transfera direct rezultatele”, subliniază Stein.
Studiile experimentale și analiza retrospectivă a datelor vor fi acum urmate de un studiu clinic. Numai după aceea se va putea spune cu certitudine dacă statinele previn sau reduc de fapt metastazele la pacienții cu expresie crescută a MACC1.