Medicamente mai ieftine pe rafturile farmaciilor din România

Din cuprinsul articolului

Medicamentele s-au ieftinit semnificativ în țara noastră în luna martie, potrivit statisticilor oficiale. Vestea bună este că această categorie de produse a scăpat din centrifuga creșterii accelerate a ratei inflației din ultimul an.

Astfel, medicamentele s-au scumpit în 2021 cu 1,38%, în medie, după o creștere de 1,49% în 2020 și de 2,53% în 2019.

Creșterea prețurilor a accelerat puternic în 2022, când s-a înregistrat un avans de 5,78% (decembrie 2022 față de decembrie 2021), nivel similar cu cel cumulat în precedenții 3 ani.

Însă tendința s-a inversat în acest an. În luna martie, prețurile medicamentelor au scăzut cu 7%, în medie, față de luna precedentă, cea mai mare ieftinire la orice categorie de produs sau serviciu. Comparativ cu martie 2022, prețurile medicamentelor s-au redus cu 2,3%, în medie, informează 360medical.ro.

Prețurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală sunt reglementate în România, ca și în restul Uniunii Europene, ceea ce reduce variațiile de costuri pe această componentă.

Ultima corecție a prețurilor din Canamed a intrat în vigoare la 1 martie 2022, iar prețurile sunt valabile până la 30 iunie 2023.

Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Noi tratamente gratuite şi compensate

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a inclus în lista de medicamente gratuite şi compensate opt noi molecule inovative. Se estimează că de noile medicamente vor beneficia peste 700.000 de pacienţi.

”La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 12 aprilie 2023, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

7 ore ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

7 ore ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

8 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

8 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

9 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

9 ore ago

Citeste si: