Din cuprinsul articolului
Medicamente care pot cauza depresie. Factori precum antecedentele familiale, mediul stresant, personalitatea și schimbările hormonale și fizice declanșează depresia la oameni.
Depresia este o tulburare de dispoziție care duce la un sentiment constant de tristețe și lipsă de interes pentru viață.
Printre cele mai cunoscute simptomele ale depresiei se numără și:
Dar știați că anumite medicamente eliberate pe scară largă pot provoca și depresie ca efect secundar?
Potrivit unui studiu din 2018, mai mult de o treime dintre adulții din SUA iau medicamente pe bază de rețetă care ar putea cauza depresie. Riscul de depresie indusă de medicamente crește dacă o persoană ia mai mult de un medicament care are depresia ca posibil efect secundar.
Unele medicamente pot provoca, de asemenea, interacțiuni și pot prezenta efecte secundare neașteptate. Prin urmare, este esențial să discutați cu furnizorul de asistență medicală despre toate medicamentele dumneavoastră curente înainte de a începe un nou medicament.
1. Corticosteroizi: Sunt adesea cunoscuți ca steroizi. Sunt utilizate pentru a trata o serie de afecțiuni, cum ar fi erupțiile cutanate și afecțiunile inflamatorii, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă și guta. Utilizarea steroizilor poate afecta serotonina, o substanță produsă de creier care ajută la reglarea dispoziției.
2. Beta-blocante: Beta-blocantele sunt medicamente comune pentru hipertensiune arterială. De asemenea, sunt utilizate pentru tratarea migrenelor, bătăilor neregulate ale inimii, anginei și tremorurilor. Anumite beta-blocante precum atenololul, metoprololul și carvedilolul pot provoca simptome de depresie.
3. Medicamente pentru Parkinson: Studiile au arătat că boala Parkinson în sine este asociată cu un risc ridicat de depresie. Medicamente precum Levodopa, Sinemet și Lodosyn sunt utilizate pentru tratarea bolii Parkinson. Aceste medicamente pot afecta starea de spirit a unei persoane, deoarece pot crește nivelul de dopamină pentru perioade lungi.
4. Medicamente hormonale: Variațiile nivelurilor hormonale la femei pot declanșa adesea simptome de depresie. Utilizarea contraceptivelor hormonale sub formă de pilule contraceptive și dispozitive DIU și terapia de înlocuire cu estrogeni pentru a atenua simptomele menopauzei poate provoca depresie ca efect secundar.
5. Stimulante: Medicamentele stimulatoare sunt folosite pentru a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și pentru somnolența diurnă cu narcolepsie – o tulburare neurologică care afectează ciclul somn-veghe. Ele pot duce la dependență de droguri, provocând simptome precum oboseală și dificultăți de somn atunci când oamenii se retrag de la medicamente.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…