Din cuprinsul articolului
În plin val de infecții respiratorii, cu o creştere a numărului de cazuri de gripă A, în majoritatea farmaciilor nu se găsește antiviralul Tamiflu.
Criza este explicată de farmaciști prin faptul că estimarea pentru acest an s-a făcut pe baza a ceea ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, ani de pandemie, când cererea pentru acest medicament a fost extrem de mică, tocmai pentru că, din cauza restricţiilor, nu au mai existat multe cazuri de îmbolnăvire cu gripă A, dar şi cu alte virusuri.
Beatrice Speteanu, farmacist, a explicat pentru News.ro că estimarea pentru acest an s-a făcut pe baza a ceea ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, ani de pandemie, când cererea pentru acest medicament a fost extrem de mică, tocmai pentru că, din cauza restricţiilor, nu au mai existat multe cazuri de îmbolnăvire cu gripă A ,dar şi cu alte virusuri.
“Din păcate, Tamiflu se găseşte destul de greu acum tocmai pentru că anii trecuţi a fost o cerere mult mai mică de Tamiflu, aproape deloc.
Putem să comparăm cererea de acum cu criza cu gripa aviară de acum vreo zece ani, când toată lumea căuta Tamiflu. Din păcate, acum este aceeaşi cerere şi justificată pentru că majoritatea reţetelor vin cu cazuri confirmate de gripă tip A.
În fiecare an, o firmă de medicamente, producător şi depozit, face estimări asupra câtor cutii vor aduce la noi în ţară. Se face trimestrial şi anual – anul acesta cerem 1.000 de cutii de
Dacă în 2020 – 2021 cererea a fost foarte mică, prognosticul pentru anul acesta a fost tot la fel de mic. Este foarte greu să suplimentezi la sfârşit de an pe un medicament unde de obicei furnizorii şi distribuitorii şi-au încheiat chiar anul fiscal şi anul de import.
Momentan, am mers pe stocuri preexistente. Din fericire, acest medicament are un termen extraordinar de mare – erau cutii luate acum doi ani care aveau termenul de 31 iulie 2030. Din acest motiv, se mai găsesc în farmacii pentru că au putut să rămână pe stocuri de acum un an, doi”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist.
Medicamente ce conțin substanța activă din Tamiflu
Tamiflu conţine oseltamivir, care aparţine unui grup de medicamente numite inhibitori de neuraminidază. Aceste medicamente previn răspândirea virusului gripal în organism. Acestea ajută la uşurarea sau prevenirea simptomelor infecţiei cu virusul gripal.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, Ebilfumin şi Segasana conţin aceeaşi substanţă ca Tamiflu, astfel cele două antivirale pot fi utilizate cu succes în tratarea şi prevenirea gripei A şi B la adulţi, adolescenţi şi copii.
Cât costă Tamiflu, antiviralul utilizat pentru tratarea sau prevenirea gripei
Antiviralul Tamiflu se găsește însă foarte greu în farmacii în această perioadă, însă cu toate acestea Ministerul Sănătății a publicat lista oficială a medicamentelor care pot fi luate de adulți și copii în caz de gripă, relatează antena3.ro.
În farmacii, sunt disponibile două variante de Tamiflu. Varianta pentru copii, de 30 miligrame de substanţă activă şi varianta pentru adulţi şi adolescenţi de 75 miligrame.
Pentru adulţii şi adolescenţi, preţul antiviralului Tamiflu este de 78,40 bani, în timp ce preţul pentru varianta de 30 miligrame administrată copiilor este de 55 lei.
În ambele cazuri, preţul este pentru o cutie ce reprezintă tratamentul întreg pentru cei care sunt confirmaţi cu gripă de tip A şi B.
În majoritatea farmaciilor nu se mai găseşte Tamiflu, însă există două variante de antivirale menţionate în lista medicamentelor pentru gripă publicată de Ministerul Sănătății, care pot înlocui cu succes Tamiflu.
Ebilfumin este un medicament antiviral care conţine substanţa activă oseltamivir, astfel că acesta poate fi un înlocuitor pentru Tamiflu. La fel şi antiviralul Segosana, un medicament utilizat în tratarea şi prevenirea gripei la adulţi, adolescenţi, copii şi sugari şi nou-născuţi, cu aceeaşi substanţă activă, oseltamivir.
Cele trei antivirale conțin substanța activă oseltamivir. Această substanţă acţionează asupra virusului gripal, blocând anumite enzime de la suprafața acestuia, numite neuraminidaze.
Îndată ce neuraminidazele au fost blocate, virusul gripal nu se mai poate răspândi în organism. Oseltamivirul acționează virusurilor gripale de tip A, cât și asupra neuraminidazelor virusurilor gripale de tip B.