Medicamentele folosite pentru tratarea ulcerului pot cauza deficiență de vitamina B12.
Un studiu american publicat în Jurnalul Asociaţiei Americane Medicale realizat pe 200.000 de persoane a scos la iveală că cei care folosesc medicamente pentru ulcer (inhibitori ai pompei de protoni-IPP sau antagoniști ai histaminei-H2RAs) aveau un nivel mai redus de vitramina B12 în organism.
Netratată, deficienţa de vitamina B12 poate duce la apariţia problemelor neurologice, inclusiv a demenţei.
,,Lipsa de vitamina B12 este şi mai gravă la persoanele care urmează acest tip de tratament pentru mai mult de doi ani. Este bine ca medicii care recomandă tratament pentru ulcer să indice şi un set de analize pacienţilor. Astfel, se poate vedea dacă medicaţia cauzează lipsă de vitamine şi de minerale”, a afirmat Mark Pritchard, profesor la Şcoala Britanică de Gastroenterologie.
Experții au mai descoperit că femeile și persoanele mai tinere erau cele mai afectate categorii.
IPP și H2RA sunt de obicei prescrise pacienților cu simptome ale ulcerului precum arsuri la stomac și indigestie. Medicamente sunt disponibile însă și fără rețetă și acțiunea lor este de a reduce aciditatea din stomac.
Acidul din stomac este necesar pentru absorbția vitaminei B12 din alimente precum carne (pui, vită, porc, ficat), lapte, ouă, fructe de mare (crabi, stridii, scoici), somon, ton.
Dacă este depistată, deficiența de vitamina B 12 poate fi tratată ușor cu suplimente sau injecții.
Cele mai commune simptome ale deficienței de vitamina B12 sunt: senzaţia de oboseală, lipsa de vigoare sau energie. Alte manifestări locale sau generale sugestive sunt: sensibilitatea dureroasă la nivelul limbii şi gurii, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, căderea părului etc.
Cel mai cunoscut test pentru evaluarea deficienţei de vitamina B12 este determinarea vitaminei B12 serice. Acesta este util dar nu reflectă fidel starea rezervelor de vitamina B12 din organism. Nivelul de vitamină B12 din sânge considerat sigur de majoritatea specialiştilor este >258 pmol/L.
Alte două teste importante sunt determinarea homocisteinei şi a acidului metil malonic. Valorile homocisteinei < 10 μmol/L indică existenţa unor rezerve suficiente de vitamină B12.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…