Scăderea libidoului poate fi o consecință a unei maladii fizice, a administrării anumitor medicamente, a stresului sau a unor factori psihologici. Uneori, durerea produsă de raportul sexual sau așteptările nerealiste pot contribui la pierderea interesului față de activitatea sexuală. Pentru a rezolva problema este foarte important să detectezi cauza.
Iată câțiva dintre factorii care ar putea diminua libidoul în cazul femeilor:
– dezechilibre hormonale: perioada care precede menopauza, poate determina schimbări hormonale care sa ducă la o lipsă accentuată de interes pentru activitatea sexuala. Poate fi vorba și de neplăceri care apar în timpul contactului sexual din cauza scăderii capacității țesuturilor vaginale de a lubrifia zona.
– depresie și sres cronic: atunci când te simți deprimată sau stresată, libidoul poate să scadă foarte mult
– anumite medicamente precum cele antidepresivele, pilulele contraceptive sau cele pentru hipertensiune: din cauza estrogenului pe care îl conțin, contraceptivele orale pot afecta libidoul, de asemenea și alte medicamente pot avea acest efect negativ, printre acestea numărându-se cele care reduc tensiunea arterială și anxietatea, cele pentru reflux gastro-esofagian și antidepresivele. În privința unora nu poți face nimic pentru că este necesar să le iei, dar altele pot fi înlocuite cu succes (cum ar fi să folosești în locul pilulelor metode contraceptive care nu implica hormoni, cum ar fi prezervativul sau diafragma).
Tratamente pentru creşterea libidoului:
Creme cu estrogen: acestea te pot ajuta atunci când nivelul de estrogen este scăzut, iar vaginul nu se mai lubrifiază cauzând durere în timpul actului sexual
Pastile pentru disfuncţii erectile: ocazional, medicii prescriu şi femeilor astfel de medicamente, atunci când nu reuşesc să se excite sau să ajungă la orgasm. Pastilele au rolul de a crește fluxul de sânge în zona organelor genitale.
Testosteron: acest hormon joacă un rol important în funcţia sexuală a femeii dar scade odată cu vârsta. Se prescrie de obicei femeilor care au un libido scăzut din cauza menopauzei, sau în cazul celor cărora le-au fost extirpate oavarele.
Este vorba de produse ca Testim gel sau Testogel, disponibile numai pe baza de rețetă. De asemenea, există posibilitatea de a primi implanturi cu testosteron sub piele (cu un anestezic local). Acestea eliberează încet hormonul și pot fi înlocuite la fiecare patru luni.
Gelul poate fi aplicat oriunde cu excepția sânilor, singura problemă fiind că nu este încă autorizat și pentru femei, astfel că unii ginecologi ar putea fi reticenți în a-l prescrie.
Pentru creșterea nivelului de testosteron mai există însă o altă variantă, autorizata pentru femei-plasturii Intrinsa cu testosteron, care se aplică de regulă pe fese.
Gel cu ardei iute: acest tip de produse, care conțin, printre altele și extract de ardei iute iî
Îmbunătățesc circulația sangvină și dilatarea vaselor și ameliorează uscăciunea vaginală. Deși nu există multe dovezi în privința eficienței acestui gel, poate funcționa la anumite femei și oricum nu face niciun rău.
Gel cu aloe vera: este vorba de un gel intim care ajută în cazul unui vagin uscat, sensibil, aceste probleme putând să apară în urma menopauzei sau a unei scăderi a nivelului de hormoni.
Produs pentru întărirea mușchilor pelvieni: un exemplu în acest sens este Pelvic Toner, un produs care ajută la întărirea mușchilor pelvieni, fiind benefic atât în ceea ce privește incotinența urinară, cât și libidoul scăzut. Un studiu realizat de firma care produce Pelvic Toner arată că 80% dintre femeile care l-au folosit au remarcat o îmbunătățire a vieții sexuale.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…