Uleiul de porumb scade colesterolul mai eficient decât uleiul de măsline extravirgin, modificările valorilor putând fi remarcate atât în ceea ce priveşte colesterolul total, cât şi cel „rău”. Efectul se datorează parţial sterolilor, lipide simple cu rol în reducerea colesterolului şi bogaţi în acizi graşi cu efecte benefice asupra organismului. Uleiul de porumb conţine de patru ori mai mulţi steroli decât uleiul de măsline extravirgin. Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu cu participarea a 54 de persoane, bărbaţi şi femei. Unii dintre aceştia au primit câte patru linguriţe de ulei de porumb, iar alţii, patru linguriţe de ulei de măsline, adăugate la mâncare sănătoasă.
În cazul celor care au consumat ulei de porumb, valorile colesterolului „rău”, LDL, au scăzut cu 10,5%, comparativ cu doar 3,5%, la persoanele care au consumat ulei de măsline exgtravirgin. De asemenea, nivelul de colesterol total s-a redus cu 8,2% (comparativ cu doar 1,8% în cazul uleiului de măsline).