Un proiect prezentat la cea de-a 49-a reuniune anuală a Asociaţiei Americane de Oncologie Clinică (ASCO), care se desfăşoară între 2 şi 4 iunie la Chicago, demonstrează că pacientele cu cancer de col uterin în stare avansată şi recurentă tratate cu Bevacizumab (Avastin), combinat cu chimioterapie, trăiesc în medie 17 luni după diagnosticare, cu patru luni mai mult decât 13,3 luni cât trăiesc cele care fac doar chimioterapie.
Acest medicament (care inhibă angiogeneza – dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc ţesuturile tumorale) a redus cu 29 la sută riscul de deces al pacientelor, faţă de bolnavele care au făcut doar chimioterapie. Este vorba de un experiment pionier, la care au participat 452 de paciente, condus de o echipă de cercetători de la Grupul American de Ginecologie Oncologică (GOG), cu sprijinul Institutului National de Cancer din SUA (NCI).
Spania este singura ţară europeană care a participat alături de SUA la acest studiu realizat în şase spitale şi cu participarea a 18 paciente. Medicul Ana Oaknin, oncolog la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, a fost coordonatoarea naţională a studiului. Creşterea duratei globale de viaţă împotriva cancerului de col uterin este, potrivit specialistei, marele obiectiv împotriva acestei boli în domeniul căreia au fost aduse noutăţi ce merg dincolo de simpla chimioterapie.
Studiul a demonstrat că medicamentul anti-angiogenetic Avastin, plus chimioterapia, reduce dimensiunea tumorii, cu 48 % faţă de 36 % în cazul în care se face doar chimioterapie. Preşedintele GEICO şi director al Departamentului de Onco-Ginecologie de la Instituto Valenciano de Oncología, Andrés Poveda, care a participat la reuniunea ASCO şi la prezentarea studiului, a declarat că este vorba de ‘o piatră de hotar care va schimba practica clinică şi va spori cu 4 luni durata de supravieţuire a pacientelor’.
Rata de supravieţuire în 1989 a cazurilor de cancer avansat era de 7 luni, iar acum se poate prelungi până la 17 luni. În Spania se înregistrează circa 3.000 de cazuri de cancer cervical pe an şi 1.000 de decese din această cauză. Testele de detectare precoce a bolii au dus la o reducere a incidenţei bolii în stare avansată, deşi în ultimele luni au crescut cazurile în rândul imigrantelor din America Latină şi din Europa de Est care în ţările lor nu au un program avansat şi nici tradiţie de a merge din timp la doctor.
La nivel mondial se estimează că în fiecare an se diagnostichează peste jumătate de milion de tumori. Când sunt localizate, în 90 la sută din cazuri durata de viaţă din acel moment este estimată la 5 ani. Dacă atunci când este detectată boala este deja diseminată, procentul se reduce la sub 20 la sută
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…