Din cuprinsul articolului
În Romania, peste 18.000 de persoane trăiesc în prezent cu un cancer de vezică urinară. Este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la bărbați, aceștia având o predispoziție de 4 ori mai mare, comparativ cu femeile. În plus, ratele de incidență sunt duble în rândul bărbaților caucazieni față de cele ale bărbaților de culoare. În România incidența în 2020 a fost de aproximativ 5% din totalul cazurilor noi de cancer, fiind înregistrați 5.135 pacienți noi.
Rata de supraviețuire depinde de mulți factori, inclusiv de tipul și stadiul tumorii. Astfel, rata de supraviețuire la 5 ani a persoanelor cu cancer de vezică urinară fără metastaze este de 96% și aproximativ jumătate dintre pacienți sunt diagnosticați în acest stadiu.
În cadrul unui interviu pentru Antena 3 CNN, medicul urolog Lucian Vintilă a vorbit despre prevenția și simptomatologia cancerului de vezică, dar și despre apa pe care o bem zilnic.
„Ca și alte tipuri de cancer, cel de vezică poate fi prevenit acționand asupra factorilor de risc implicaţi în producerea lui. Mare grijă așadar la dietă, fumat și la infecții netratate.
Fumatul este principalul factor de risc al tumorilor vezicale, acesta fiind incriminat în apariția a 50-60 % din tumorile vezicale.
Alt factor de risc important este radioterapia pentru un alt cancer din zona pelvină. Alţi factori de risc implicați ar fi industria chimică, supunerea la industria coloranților.
Putem vorbi și de infecții urinare repetate, netratate, incomplet tratate, care dezvolta într-un final un cancer al vezicii urinare.
Şi bărbaţii fac infecții urinare pentru că știm că această afecțiune este mai întâlnită în rândul femeilor.
Controlul anual care să cuprindă un sumar de urină și să cuprindă şi o investigație imagistică poate diagnostica la timp o tumoră vezicală aflată chiar în stadiul incipient.
Factori de risc în cancerul de vezică
- fumatul
- expunerea profesională la chimicale
- radioterapie/chimioterapie
- apă tratată cu clor/arsenic
- cistita cronică
- utilizarea abuzivă a medicamentel
- antialgice
- dieta bogată in nitrați, carne, grăsimi
Contează foarte mult şi ceea ce mâncăm. Ar trebui să limităm consumul de grăsimi, să evităm proteinele de origine animală, să consumăm legume, fructe și să evită evităm consumul de alcool.
Apa care poate duce la dezvoltarea cancerului de vezică urinară
Apa contaminată cu arsenic, cea din fântânile incomplet controlate, poate duce la dezvoltarea cancerului de vezică urinară. Apa este sufletul aparatului urinar. Aceasta trebuie consumată în cantități de 1.5 litri pe zi pentru a evita cancerul de vezică, dar şi celelalte afecţiuni ale aparatului urinar.
În stadiile incipiente poate apărea hematuria microscopică. Mici sângerări care pot fi descoperite în sumarul de urină.
În stadiile incipiente spre puţin avansate, poate apărea hematuria macroscopică, adică sânge vizibil în urină. În această situaţie, se urmează paşii standard de diagnostic, adică cistoscopia.
Simptomele cancerului vezical
- prezența sângelui în urină
- disconfort în timpul urinării
- urinări în cantitati mici și repetate
- senzatia de urinare fără a putea elimina urina
- infecții ale tractului urinar frecvente
Cistoscopia este o investigație care presupune vizualizarea in interiorul vezicii urinare și o investigație de tip computer tomograf cu substanță de contrast.
Cauzele acestui tip de cancer sunt incomplete şi ciudate. De aceea, renunţarea la fumat ajută.
Tramentul chirurgical este pentru tumorile vezicale. Acest tratament chirurgical presupune îndepărtarea endoscopică a tumorilor vezicale. Fragmentele tumorilor vezicale sunt trimise spre analiză pentru a stabili agresivitatea şi invazitatea.
Ce ține de noi în fiecare zi ar fi consumul de apă și sportul și alimentație în sine. Consumul de apă ar fi să avem rațiunea de a consuma 1. 5 litri de apă pe zi. Să facem sport, deci să fim activi. Să consumăm cât mai mult legume și fructe, ce să evităm consumul de grăsime, animale”, a explicat medicul urolog.
Simptomele care indică stadii avansate ale cancerului
- durere în spate sau în flanc
- umflarea picioarelor
- apariția unei mase tumorale în dreptul vezicii
- pierderea în greutate
- anemie
Prevenția cancerului vezical
- oprirea fumatului
- oprirea expunerii la substanțe toxice industriale
- folosirea apei potabile verificată
- instituirea unei diete alimentare sănătoase
- de evitat deshidratarea
- tratarea eficientă a infecțiilor vezicii urinare