Din cuprinsul articolului
Fiind vorba de un agent patogen nou identificat si de o boala noua, optiunile de tratament au fost limitate, singura solutie fiind de a utiliza medicamente intrate deja in uzul curent, care isi dovedisera siguranta utilizarii la om si eficienta in tratamentul altor afectiuni, pentru a ameliora simptomele si pentru a sustine functiile vitale la pacientii cu afectare grava a organelor.
„Pacientul trebuie să ajungă cât poate de repede la spital, atunci când a apărut insuficienţa respiratorie. De cele mai multe ori, ei nu simt.
Este important să avem acasă un pulsoximetru, se poate comanda de pe net. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen”, a spus, miercuri, prof. dr. Cristian Băicuş, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.
„La fel de importantă este măsurarea corectă a saturaţiei. Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Facem câteva ture de apartament şi vedem dacă scade saturaţia, dacă scade, atunci este o problemă.
Deci luăm saturaţia după ceva efort şi dacă a scăzut înseamnă că avem ceva la plămâni”, a mai spus medicul.
„La 100 de pacienţi trataţi cu dexametazonă, cinci au fost salvaţi. Vorbim de 100 de pacienţi cu formă gravă. Mai sunt şi alte tratamente virale pe care le ştim, cum sunt Remdesivir, Favipiravir, Arbidol, dar nu au studii care să ateste că salvează vieţi.
La Remdesivir sunt studii serioase, care atestă că sunt bine făcute, însă şi acesta scade durata infecţiei, nu salvează viaţa.
Tratamentul cu anticorpi monoclonali mai este altă metodă, dar nu este pentru toată lumea.
Dacă ai factori de risc, ar trebui să mergi la spital. Există în spitale, mai ales la camera de gardă aceşti anticorpi monoclonali”, a mai spus medicul.
„De-a lungul pandemiei, au fost multe antivirale încercate, dar Arbidolul a fost printre ele. A fost folosit în unele zone din lume – în cantitate mare în Rusia și spațiul ex-sovietic, iar apoi a fost folosit și în alte țări. Dar n-a căpătat o aprobare definitivă în așa fel încât să fie adus oficial. Nu se pune problema că nu poate fi folosit, l-am avut și noi, la nivel de studiu cu rezultate bune, dar această situație trebuie văzută așa cum e, nu e nimic miraculos”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru Europa Liberă.
Doctorul spune că medicamentul este util, dar în niciun caz de luat acasă fără prescripție medicală.
„Trebuie să înțelegem că medicamentele au nevoie de o prescripție, că e medic de familie sau alt medic, cineva trebuie să ni-l recomande. Se dă în funcție de situație și de evoluție. Noi l-am folosit, în măsura în care l-am avut, a fost la nivel de sponsorizare. Și cu efecte bune, n-aș spune că miraculoase”, a mai spus Adrian Marinescu.
„Din punct de vedere științific, ceea ce trebuie să înțelegem foarte clar este că în momentul de față nu există variantă de prevenție – adică să am o dovadă clară că voi face o formă ușoară. Singurul medicament de prevenție este vaccinul, cu dovezi clare. Celelalte medicamente pot fi utile în momentul în care am deja infecția, sunt la începutul bolii, am medicamentul – și nu numai Arbidolul, toate celelalte antivirale – și atunci probabilitatea e mai mică de a face o formă severă. (…) În al doilea rând, în afară de anticorpii monoclonali, care au demonstrat o eficiență absolut clară, despre celelalte putem vorbi că sunt utile, dar din păcate nu-ți garantează. Nu înseamnă că dacă iau un antiviral ca Arbidol sau Favipiravir sigur voi face o formă ușoară”, a precizat medicul.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…