Sari la conținut

Medic: Țineți minte când erați sfătuiți să evitați acest aliment pentru că ar crește riscul de infarct și AVC? Are o valoare nutritivă exceptională și e recomandat la orice vârstă

Cel mai sănătos aliment. Are o valoare nutritiva exceptionala, ieftin si care poate fi consumat fara teama ca ne poate face rau. Din păcate, mult timp, medicii ne-au sfătuit să îl evităm pentru că ar crește riscul de boli de inimă.

Dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă, e explicat de ce oul ar trebui consumat, la orice vârstă, de către orice persoană care nu are o alergie la acest aliment.

Oul are tot ce trebuie pentru viață

”Tineti minte perioada in care medicii va sfatuiau sa evitati consumul de oua pentru ca astfel va creste riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral? Inca si azi imi mai spun pacientii ca au fost sfatuiti in acest sens iar cand eu le recomand sa consume acest aliment, vad teama si neincredere in privirea lor pentru ca este un aliment considerat periculos pentru o intreaga generatie de pacienti. Uneori, cand facem anumite afirmatii parca am uita de logica bunului simt,” a precizat dr. Elena Păcuraru.

Din ou iese o viata deci are tot ce ii trebuie pentru viata, precizează medicul. Pentru parintii si bunicii nostri era o sursa de hrana foarte puternica ce le permitea sa munceasca ore in sir pe camp sau in fabrici. Generalii lui Alexandru Macedon beau in dimineata bataliei douasprezece oua crude amestecate cu o parte vin si trei parti apa si luptau o zi lumina. Iar generatiei noastre oul i-a fost interzis!

Beneficiile ouălor

Potrivit medicului internist, consumul de oua este foarte important pentru buna dezvoltare si functionare a omului, pentru ca:
• Are valoare proteinica importanta, atat prin cantitate, 6,5 grame proteine/ou dar, mai ales prin calitate, deoarece contine aminoacizii esentiali pe care organismul nostru nu ii produce si nu ii putem avea decat din alimentatie. Proteinele din ou reprezinta “standardul de aur” dupa care se masoara continutul protenic al celorlalte alimente.
• Colesterolul prezent in ou, aproximativ 200 mg/ou, nu reprezinta un risc in instalarea sau evolutia bolilor cardiovasculare – o analiza a mai multor studii pe aceasta tema a aprins in sfarsit becul si a estimat un consum rational de 7 oua/saptamana.
• Acizii grasi polinesaturati sunt alte substante pretioase pentru sanatatea umana pe care le gasim in ou, iar din acestia noi producem DHA, o componenta neurotrofica si neuroprotectiva, prezenta din abundenta in structura materiei cenusii a creierului. Cei mai afectati de deficitul de DHA sunt copiii si adolescentii, dar se regaseste ca o cauza si in patologii psihiatrice, ca depresia si afectarea bipolara, sau in deficitul de memorie, dar si in boli neurodegenerative ca boala Alzheimer.
• Oul contine toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K), dar si cantitati semnificative din complexul B care sunt foarte importante pentru preventia defectului de tub neural la fat. Atentie, mamici in devenire, la consumul adecvat de oua in timpul sarcinii!
• Vitaminele sus mentionate dar si substantele antioxidante prezente in ou il fac foarte util si cand vorbim de preventie si de mentinerea unei stari bune de sanatate pentru o perioada cat mai lunga din viata noastra. Tot acesti antioxidanti sunt foarte importanti si pentru sanatatea ochiului, intarzierea aparitiei cataractei si vederea pe timp de noapte.
• Nu trebuie sa uitam de valoarea albusului care este albumina, o proteina fara de care viata noastra nu este posibila. Un aport crescut de albus de ou este foarte util pacientilor cu boli ce duc la scaderea albumunei: ciroze, nefropatie diabetica, sindrom nefrotic, cancer, convalescenta dupa boli grave, insuficienta cardiaca.

Contraindicat doar celor care le provoacă alergii

”Asadar, avem la indemana un superaliment, de o valoare nutritiva exceptionala, ieftin si care poate fi consumat fara teama ca ne poate face rau. Singura contraindicatie este reprezentata de alergia la ou, in rest, este recomandat sa il mancam la orice varsta, cat mai des. Iar daca vreti sa ii pastrati cat mai bine calitatile nutritive, il consumati fiert 40 secunde dupa ce apa a inceput sa clocoteasca,” conchide dr. Păcuraru.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel