Sari la conținut

Medic („The Stomach Doc”): Aceste patru fructe reduc riscul de cancer de colon

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii atrag atenţia că alimentele procesate pot avea un impact semnificativ asupra riscului de apariție a cancerului de colon şi recomandă un consum mai mare de fructe și legume bogate în fibre și antioxidanți.

Dr. Joseph Salhab, cunoscut și sub numele de „The Stomach Doc” pe reţelele de socializare, a dezvăluit recent cele patru fructe care pot ajuta la scăderea riscului de cancer de colon.
Potrivit acestuia, consumul de citrice, kiwi, mere și pepene roșu poate oferi beneficii puternice de protecție datorită fibrelor, antioxidanților și altor compuși favorabili intestinului, potrivit shefinds.

1. Fructe citrice

Dr. Salhab spune că fructele citrice reprezintă o completare excelentă pentru o dietă sănătoasă pentru intestine și un colon mai sănătos. „Sunt pline de antioxidanți și vitamina C, care știm că este benefică pentru bacteriile intestinale”, explică el. Portocalele, grapefruitul, lămâile și limele se încadrează în această categorie

2. Kiwi

Este unul dintre fructele preferate ale medicului Salhab și o sursă excelentă de fibre și nutrienți care susțin intestinul. „Toată lumea știe cât de mult îmi place kiwi. Este plin de fibre, despre care știm că sunt benefice pentru bacteriile intestinale”, spune el.

În plus, kiwi este cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula mișcările intestinale, ceea ce îl face deosebit de util pentru regularitatea digestivă.

3. Mere

Se spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”. Ceea ce este adevărat. Potrivit dr. Salhab, merele sunt un alt fruct puternic atunci când vine vorba de sănătatea colonului.

„Merele au un efect protector foarte puternic pentru colon. Sunt asemeni unui prebiotic”, susține el. Prebioticele hrănesc bacteriile intestinale benefice, favorizând un microbiom sănătos.

4. Pepenele roșu

Pe primul loc pe lista dr. Salhab se află pepenele roșu, despre care spune că are unul dintre cele mai puternice efecte asupra scăderii riscului de cancer.

Cheia poate sta în conținutul său ridicat de licopen, un antioxidant puternic cunoscut pentru proprietățile sale protectoare. Pentru un impuls suplimentar, el recomandă asocierea cu lime: „Dacă doriți un efect protector suplimentar, luați niște pepene roșu, adăugați niște lime.”

pepene
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prevenţie

Noile estimări făcute de experţii Organizației Mondiale a Sănătății relevă că numărul cazurilor de cancer la nivel global va ajunge la 35 de milioane în 2050. Este vorba despre o creștere de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri diagnosticate anul trecut.

În cazul cancerului de colon, pe lângă colonoscopie, alte metode de diagnostic precoce includ testele de fecale, dar cele bazate pe sânge sunt considerate mai convenabile şi ar putea extinde opţiunile de screening pentru acest cancer. Boala este în creștere în special în rândul tinerilor, aproape dublându-se de la începutul anilor 1990.

Printre factorii de risc ai cancerului de colon, se numără obezitatea, sedentarismul, moștenirea genetică, fumatul, excesul de alcool, dietele bogate în alimente hipercalorice și grăsimi, fără fibre.

Simptome alarmante

  • Tulburări de tranzit intestinal (diaree sau constipaţie)
  • Crampe sau dureri abdominal
  • Senzaţie de balonare
  • Prezenţa sângelui în scaun şi sângerare rectală
  • Apatie şi oboseală, ca urmare a anemiei
  • Scădere semnificativă în greutate.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel