Categories: Expertul zilei

Medic: „Terapia cu oxigen nu arde plămânii, ci … ”

Din cuprinsul articolului

Este nevoie să ai maximă atenție la simptomele care indică scăderea saturației de oxigen. Aceasta nu trebuie să coboare sub 95%. În cazul în care se întâmplă asta, este nevoie să acționezi. Valorile sub 90% impun asistență medicală de urgență. 

Saturația de oxigen este unul dintre cei mai importanți indicatori pentru sănătatea ta. O saturație scăzută poate duce la diferite complicații și la necesitatea unei asistențe medicale de urgență sau a unei măști de oxigen.

Care este saturația normală de oxigen?

Sunt considerate normale pentru saturația de oxigen valorile de peste 95%. Mai exact, cu cât acestea se apropie de 100%, cu atât mai bine este pentru organism și oxigenarea organelor acestuia.

O valoare sub 95% a saturației de oxigen indică faptul că starea de sănătate a pacientului trebuie monitorizată, iar când valorile scad sub 90%, atunci pacientul are nevoie cu siguranță de asistență medicală de urgență sau ventilație mecanică.

Conf. univ. dr. Irina Strâmbu spune că specia umană este dependentă de oxigen.

„În secțiile COVID ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta pacienții ajung de foarte multe ori la internare cu afectare pulmonară severă evidențiată prin saturații de oxigen înspăimântătoare: 70%, 60%, chiar 50%, asta înseamnă că mai puțin de jumătate din globulele roșii care ajung în plămân găsesc acest gaz să îl poată prelua și să-l ducă la creier, inimă… Este prioritar pentru acești pacienți tratamentul, conform protocoalelor în vigoare, iar pe primul loc, medicamentul necesar din primul moment în COVID este oxigenul, care se administrează la un debit uriaș care să permită creșterea saturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale, care au rol cheie în supraviețuirea organismului la criza generată de virus”, spune medicul.

Adaugă că experiența pandemiei a arătat că debitul de oxigen necesar poate fi foarte mare, până la 60 litri pe minut.

„Din nefericire, unii pacienți continuă să se agraveze cu tot tratamentul disponibil în acest moment, fiind uneori nevoie de mijloace invazive, intense și greu de tolerat, care însă permit ca oxigenul să ajungă la organele vitale… și sunt convinsă că mulți dintre dvs. au auzit în aceste zile cuvintele: ventilație non-invazivă sau intubație sau ventilație mecanică. Terapia cu oxigen nu arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală”, a mai spus medicul.

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

44 de secunde ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

31 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: