Sari la conținut

Medic: „Tema comună” care apare la mulți pacienți cu cancer înainte de diagnostic

cancer
Sursă foto: PDPics/Pixabay
Relatia cauza-efect a stresului si cancerului

Pacienți cu cancer. Un medic a dezvăluit simptomul comun pe care îl observă adesea la pacienți înainte ca aceștia să fie diagnosticați cu cancer. Într-un videoclip postat pe TikTok, dr. Leigh Erin Connealy, a spus că stresul face mult mai mult rău corpului și minții decât cred oamenii.

Dr. Connealy este fondatorul și directorul medical al Centrului pentru Noua Medicină din Irvine, California. Este, de asemenea, autoarea cărții „The Cancer Revolution”, o carte care se concentrează pe un „program inovator de inversare și prevenire a cancerului”.

„O temă comună pe care o găsesc în mod regulat la pacienții cu cancer este că aceștia au suferit de obicei un eveniment foarte stresant. Fie că e vorba de condiții extreme de muncă, sau de probleme cu un copil, sau cu un părinte, fie că e vorba de un divorț.

Medic: „Tema comună” care apare la pacienții cu cancer înainte de diagnostic

Dar de obicei, acești oameni au suferit un stres extrem, care știm că afectează întreaga axă hipotalamicăphipofizară (HPA) și producția de cortizol”, a spus dr. Connealy.

HPA servește ca sistem principal din corpul nostru pentru a răspunde la stres, conectând modul în care percepem stresul cu reacțiile fizice, cum ar fi transpirația și bătăile mai rapide ale inimii. Între timp, cortizolul este un hormon steroid care este eliberat în fluxul sanguin atunci când o persoană este stresată.

Menținerea unui echilibru adecvat al cortizolului este crucială pentru bunăstarea individului, deoarece atât nivelurile excesive, cât și cele insuficiente de cortizol pot duce la diferite probleme de sănătate.

„Producerea extremă de cortizol contribuie la rata de creștere și proliferare a cancerului”, a avertizat dr. Connealy, adăugând că „noile cercetări sugerează că cortizolul ridicat și hormonii de stres joacă un rol cheie în dezvoltarea cancerului, a metastazelor și crește riscul de recidivă”.

„Un exces al acestor hormoni poate fi direct cancerigen prin suprimarea funcției imune, promovarea inflamației și inhibarea funcției normale a celulelor. Tratarea și atenuarea stresului ar trebui să fie o prioritate de top atunci când se tratează cancerul.

Homonii de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, cresc ca răspuns la factorii de stres percepuți. Aceștia joacă un rol în răspunsul de „luptă sau fugi” și ajută la mobilizarea rezervelor de energie, la creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale și accentuează concentrarea pentru a face față amenințărilor imediate. 

Homonii de stres sunt absolut necesari. Ei permit organismului să raspundă eficient la situațiile stresante și să ne asigure supraviețuirea”, a explicat medicul, potrivit Daily Record.

Nu există o legătură clară de cauză-efect între stres și cancer

Studiile nu au stabilit o legătură clară cauză-efect între stres și cancer, multe oferind rezultate diferite. Acest lucru se datorează faptului că relația dintre bunăstarea emoțională și sănătatea fizică este destul de complicată.

Cu toate acestea, Cancer Research UK asigură că stresul nu crește direct riscul de cancer. Cele mai bune studii de calitate au urmărit mulți oameni timp de câțiva ani și nu au găsit nicio dovadă că cei care sunt mai stresați au mai multe șanse de a face cancer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel