Din cuprinsul articolului
Sfat de la medic pentru cei cu gută și pietre la rinichi. Acidul uric este un produs rezidual pe care organismul îl produce pe măsură ce descompune purinele. Ulterior, acidul uric este eliminat din organism prin urină și fecale.
Nivelurile de acid uric pot fi determinate printr-un test de sânge sau de urină. Producția de acid uric este extrem de importantă deoarece este folosit pentru reglarea ficatului.
Funcționarea corectă a metabolismului și a excreției intestinale și renale este importantă pentru a menține nivelurile de acid uric în intervalul de referință. Când nivelul acidului uric devine ridicat, afecțiunea se numește hiperuricemie.
Acumularea de acid uric poate duce la boli precum guta, diabet si pietre la rinichi. Nivelurile de acid uric pot deveni prea scăzute, dar acest lucru este mai puțin frecvent și afecțiunea se numește hipouricemie. Poate apărea din cauza consumului de anumite medicamente sau a unei boli de bază, cum ar fi diabetul sau neoplazia.
Nu contează dacă nivelurile de acid uric sunt ridicate sau scăzute, aceste abateri de la normă pot avea și au un efect negativ asupra sănătății. Când nivelurile sunt în afara valorilor de referință, o persoană ar trebui să acorde atenție, să viziteze un medic și să ia măsuri pentru a le readuce la limitele normale.
Cum să-ți testezi nivelul de acid uric?
Este necesar să se ia o probă de sânge și să se verifice nivelurile de acid uric. Testele de sânge arată nivelurile de acid uric din serul sau plasma sanguină. Cel mai adesea, proba este prelevată dintr-o venă a brațului.
Valorile de referință variază de la 2,5 mg/dl până la 7,0 mg/dl la bărbați și de la 1,5 mg/dl până la 6,0 mg/dl la femei. Persoanele care suspectează prezența pietrelor la rinichi sau a gutei sunt, de asemenea, sfătuite să își testeze nivelul de acid uric, dar furnizând urină.
Cand se afla in afara valorilor de referinta poate duce la unele probleme de sanatate precum guta, ateroscleroza, infundarea arterelor etc. Guta este un tip de artrită inflamatorie care se dezvoltă atunci când nivelurile de acid uric devin foarte ridicate. Crizele de gută pot fi foarte dureroase și durează de la câteva zile până la câteva săptămâni.
Cele mai frecvente simptome ale gutei sunt: Umflătură; dureri articulare severe; căldura în articulații; roşeaţă.
Când o persoană are cazuri repetate de pietre la rinichi , ar trebui să-și testeze în mod regulat nivelul de acid uric, astfel încât medicul să poată înțelege ce cauzează formarea pietrelor.
Care sunt primele semne ale gutei?
Nivelurile scăzute de acid uric pot duce la boli ale sistemului nervos central, cum ar fi scleroza multiplă sau complicații ale infecțiilor virale. Articolul are doar scop informativ și nu este o recomandare sau un substitut pentru consultarea profesională.
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…