Sari la conținut

Medic, semnal de alarmă: Artrita reumatoidă poate crește riscul de cancer de sânge. 7 măsuri de prevenție

artrita
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Semne timpurii de artrită reumatoidă

Cu cât o persoană suferă de artrită reumatoidă mai mult timp, cu atât sunt mai mari șansele de a dezvolta cancer, a spus un medic, adăugând că este important să diagnosticăm această afecțiune în timp util.

Printre multele afecțiuni de sănătate care necesită diagnostic și tratament în timp util se numără artrita reumatoidă care, dacă este lăsată negestionată, poate provoca inflamații.

Această inflamație, la rândul său, poate face pe cineva predispus la limfom. Limfomul este un tip de cancer al sângelui care afectează sistemul limfatic și imunitar.

Ce este artrita reumatoidă

Potrivit doctorului Dhananjay Parab, chirurg ortopedic și de înlocuire a articulațiilor la Spitalul Zynova Shalby din Mumbai, artrita reumatoidă este o afecțiune debilitantă care provoacă inflamație în articulații și țesuturi. Este frecvent întâlnită la mâini, încheieturi și picioare. Simptomele sunt:

  • Dureri articulare
  • Umflare
  • Rigiditate
  • Apetit slab
  • Echilibru afectat
  • Risc mai mare de cădere, slăbiciune, oboseală și articulații sensibile.

Artrita reumatoidă poate interfera cu rutina zilnică și poate afecta calitatea vieții”, a spus dr. Parab, adăugând că genetica, fumatul, obezitatea și antecedentele familiale sunt câțiva dintre factorii care o cauzează.

Medicul a mai spus că complicațiile asociate cu această afecțiune sunt osteoporoza, infecțiile, bolile pulmonare și chiar limfomul.

„Artrita reumatoidă crește șansele de apariție a limfomului, care poate fi descris ca un grup de cancere de sânge care tind să se dezvolte în sistemul limfatic”, a avertizat el.

Legătura dintre artrita reumatoidă și riscul de cancer

Potrivit dr. Parab, inflamația cronică observată din cauza artritei reumatoide nu afectează doar articulațiile, dar poate crește și șansele de apariție a limfomului.

„În artrita reumatoidă, limfocitele celulele B și celulele T, care sunt producători cheie de inflamație, pot deveni canceroase. Cu cât o persoană a avut reumatism mai mult timp, cu atât sunt mai mari șansele de apariție a limfomului.

Când cei cu artrita reumatoidă au inflamație slab controlată, ei pot suferi de limfom, care este o complicație sistemică rară, dar severă”, a explicat dr. Parab, potrivit healthsite.com.

De asemenea, medicul a avertizat că pacienții diagnosticați cu poliartrită reumatoidă au un risc mai mare de a dezvolta atât limfom Hodgkin (HL), cât și non-HL.

7 măsuri de prevenție

1. Managementul artritei reumatoide este cheia pentru prevenirea limfomului
2. Pacienții cu reumatism ar trebui să facă exerciții ușoare pentru a reduce inflamația, durerile articulare și umflarea.
3. Stresul este, de asemenea, cunoscut pentru a declanșa artrită reumatoidă, așa că este esențial să scapi de stres făcând yoga, meditație și exerciții de respirație profundă.
4. Încercați să mâncați o dietă bine echilibrată, care să includă toți nutrienții vitali.
5. Evitați alimentele nedorite, picante, uleioase, conservate și procesate.
6. Odihniți-vă suficient și evitați să faceți orice activitate obositoare care poate induce durere, inflamație și umflare.
7. Renunțați la fumat pentru a gestiona inflamația și a menține articulațiile sănătoase.

Fiți proactiv când vine vorba de sănătatea articulațiilor și asigurați-vă că urmați aceste linii directoare vitale.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel