Din cuprinsul articolului
Diabetul de tip 2 este o boală cronică în care organismul nu folosește în mod corespunzător insulina, hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge. Acest lucru duce la niveluri ridicate de glucoză din sânge, care pot cauza probleme grave de sănătate în timp.
Diabetul de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, se dezvoltă de obicei la adulți, deși recent a devenit mai frecventă la tineri. Principalele cauze ale diabetului de tip 2 includ factorii genetici, stilul de viață nesănătos, obezitatea și lipsa activității fizice.
Rezultatele unui studiu arată clar că o mică pierdere în greutate îi poate ajuta pe diabetici să intre în remisie, chiar și pe cei cu un indice de masă corporală normal.
La reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au menționat că una din zece persoane cu diabet de tip 2 din Marea Britanie are o greutate normală și medicii le sfătuiesc de obicei să nu piardă în greutate.
În raportul lor științific, experții au evaluat dacă reducerea greutății corporale ar putea îmbunătăți rezultatele la acest grup de pacienți. Studiul a implicat 12 bărbați și femei cu diabet zaharat de tip 2 care nu au avut probleme cu greutatea – IMC mediu a fost de 24,5. Timp de câteva săptămâni, voluntarii au ținut o dietă strictă, subzistând cu supe și smoothie-uri cu conținut scăzut de calorii și nu consumau mai mult de 800 de calorii pe zi.
După trei cicluri ale programului, participanții au pierdut 10-15% din greutate, în medie 8,2 kg. Grăsimea corporală totală și în special grăsimea hepatică și pancreatică au scăzut semnificativ. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, o reducere a nivelurilor de trigliceride, unul dintre markerii importanți ai riscului de boli cardiovasculare, pentru a controla nivelurile.
În plus, la 8 din cei 12 participanți (67%), diabetul a intrat în remisie, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului din sânge a revenit la normal fără medicamente. Autorii studiului raportează că aceste rezultate sunt în concordanță cu concluziile lucrărilor științifice anterioare.
„Deși acestea sunt date preliminare, arată foarte clar că diabetul nu este cauzat de obezitate, ci este cauzat de prea multă grăsime în ficat și pancreas, indiferent de indicele de masă corporală!, spune profesorul Roy Taylor, autorul principal al studiului.
Atenție! Articolul are doar scop informativ și nu este o recomandare sau un substitut pentru consultarea profesională.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…