Din cuprinsul articolului
Marius Geantă, medic român, a făcut o dezăluire îngrijorătoare. Potrivit spuselor sale, variola maimuței se transmite de pe haine. Iată la ce temperaturi trebuie să speli hainele pentru a distruge virusul.
„Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive.
Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate.
Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor.
Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om.
Pentru a vedea acest lucru este nevoie să vedem care va fi dinamica acestor cazuri în această săptămână și următoarea să vedem care va fi trendul acestora”, a declarat medicul.
La ce temperatură trebuie să le speli ca să distrugi virusul
„Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive. Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate.
De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta.
Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute”, a mai spus medicul, potrivit ziare.com
Mai mult decât atât, medicul Marius Geantă are convingerea că „în Europa putem ajunge la zero cazuri”. Pe lângă vaccin, „este important să nu se multiplice astfel de focare și să fim atenți la evenimentele spreader, cum sunt festivalurile sau alte evenimente. Este nevoie ca cei care sunt infectați să meargă la medic să raporteze problemele”.