Sari la conținut

Medic român: Suplimentul NU previne și NU tratează nimic. Oamenii cumpără și înghit cu nemiluita

Vasi Rădulescu, medic și scriitor, le transmite oamenilor că „suplimentele au valoare doar dacă există carențe identificate de medic sau stări speciale în care se recomandă o suplimentare a unei molecule, tot cu sfatul medicului. Atât! Cine vă zice altceva vă minte”.

„Pe toate rafturile supermarketurilor găsiți acum suplimente pentru orice! Vrei un păr strălucitor? Hop, supliment! Vrei să dormi bine? Hop, supliment! Vrei un ficat sănătos? Hop, supliment! Vrei articulații perfecte? Hop, supliment! Vrei să iei punctaj mare la examenul de rezidențiat? Nu, nu iei supliment, ci înveți bine, că se presupune că știi deja care-i treaba cu suplimentele.

Suplimentele de vitamine și minerale nu sunt reglementate precum medicamentele. Nu au studii inițiale care să ducă la aprobarea lor. Legal, fiecare producător e obligat să scrie pe prospect că suplimentul NU previne și NU tratează nimic. Cu toate acestea, vedem publicitate la suplimente peste tot: tv, radio, site-uri, ziare, reviste. Și oamenii cumpără și înghit cu nemiluita.

Suplimentele au valoare doar dacă există carențe identificate de medic sau stări speciale în care se recomandă o suplimentare a unei molecule, tot cu sfatul medicului. Atât! Cine vă zice altceva vă minte.

Adevărul despre suplimente

În pandemie a fost și mai este încă moda vitaminelor și mineralelor.

Colegul Ciobotaru Ovidiu, medic serios care iubește știința, a publicat o metaanaliză din BMC, care s-a uitat la rolul vitaminei D în tratamentul Covid-19. Dacă vă aduceți aminte de ghidul meu despre ce să faci dacă ai Covid-19, acolo v-am zis clar că nu e nevoie să aruncați banii pe tot felul de minuni care promit că vă apără și vă vindecă mai repede.

Experții care au făcut metaanaliza au descoperit că nivelurile mai scăzute de vitamina D nu au fost corelate cu riscuri suplimentare, iar administrarea vitaminei D nu a îmbunătățit cu nimic lucrurile în evoluția bolii. Nu este studiu, ci metaanaliză – adică o coroborare de studii. Adică mama studiilor.

Sigur, mulți o țin cu marota „da, dar nici rău nu face, atunci de ce să nu iau?” Ba poate face rău. Niveluri mai crescute de vitamina D pot duce la modificări osoase importante, la tulburări digestive… Iar suplimentele luate cu pumnul pot conține substanțe nedeclarate care pot face mult rău. Nu mai zic de sărmanul ficat care trebuie să le metabolizeze pe toate.

Ce reținem de aici?

– să nu ne mai îndopăm cu suplimente;
– vitamina D nu a arătat beneficii în Covid;
– să ne informăm corect”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe contul de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel