Din cuprinsul articolului
Vasi Rădulescu, medic român, a explicat câți pași trebuie să faci pe zi pentru o viață sănătoasă. „10.000 de pași pe zi? Mulți oameni abia fac 3.000 de pași pe zi, astfel că o țintă de 10.000 reprezintă un progres fantastic”, a spus acesta.
„10.000 de pași pe zi? Mulți oameni abia fac 3.000 de pași pe zi, astfel că o țintă de 10.000 reprezintă un progres fantastic. Nu e o recomandare bătută în cuie – până la urmă orice mișcare în plus va fi benefică. Mersul pe jos e sănătate curată și dacă, ușor-ușor, mai punem câte o mie de pași în plus, vom avea numai de câștigat. Puteți face și 20.000, nu se supără nimeni”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe contul său de Facebook.
Ulterior, medicul a publicat o listă cu recomandări.
„Cum îmbunătățim cifrele:
– faceți o plimbare dimineața devreme, să vă expuneți și la lumină naturală (va regla ciclul circadian);
– luați la plimbare un partener ca să învingeți și plictiseala;
– puteți asculta muzică sau un poscast bun (vigilență la claxoane, asigurare bună la traversarea străzilor);
– puteți urca scările normale evitându-le pe cele rulante sau lifturile;
– parcați un pic mai departe și mergeți mai mult pe jos;
– adoptați un câine
– dacă aveți un ceas inteligent, setați provocări de mișcare;
– faceți cumpărături și de la piețe sau magazine mai mici, mergând pe jos până la ele și înapoi”, a precizat medicul.
„Mișcarea vă ajută să optimizați riscurile unor boli metabolice, în obezitate, anxietate. Coroborați totul cu un somn bun, cu alimentația diversificată și cu moderație, cu expunerea la lumină (de care am pomenit deja), cu hidratarea orală bună și deja sunteți pe un drum excelent”, a conchis Vasi Rădulescu.
Munca până la epuizare
Vasi Rădulescu transmite că munca până la epuizare este extrem de tentantă, mai ales în rândul rândul tinerilor, însă poate avea consecințe periculoase. Iată sfaturile prețioase ale medicului!
„Sfat mărunt: e o tentație enormă de a munci până la epuizare, mai ales în rândul tinerilor. Uitați asta. Nu merită. Ca om trecut prin așa ceva, vă spun că devine al naibii de greu să repari ce ai stricat, psihic sau organic.
Poți intra în vrie, dând peste cap somnul, răsucind creierul și inima, experimentând de la anxietate ușoară până la atacuri de panică grele.
Poți face vreun accident cerebral vascular sau un infarct miocardic. Îți ridici riscurile pentru majoritatea bolilor. Te îndepărtezi de sănătate”, a scris, joi, pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu.
„E o tentație de a face mult și repede”, a continuat medicul. „De a împinge limitele. Temperați-vă. Contrabalansați munca mereu cu activități relaxante, întâlniri cu prietenii, somn bun, sport.
Luați un concediu mic la fiecare două-trei luni. Împărțiți sarcinile. Setați obiective și pentru vârste mai mari, că unele se potrivesc mai bine atunci.
Nu mai visați să aveți un morman de lucruri, că le obțineți și constatați că nu vă aduc nicio fericire. Vă veți dori mereu altele.
Nu sacrificați capitole pe care, din păcate, nu o să le mai puteți redobândi niciodată.Vă spun. Nu merită”, a concluzionat medicul Vasi Rădulescu.