Din cuprinsul articolului
Un colesterol ridicat favorizează apariția depozitelor de grăsime în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite se măresc, ceea ce face dificilă curgerea sângelui prin artere. Uneori, aceste depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag, care provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral.
Invitat în emisiunea lui Cătălin Măruță, dr. Marius Sava a explicat de ce oamenii care au colesterolul crescut riscă mai tare să facă infarct.
Informații prețioase despre colesterolul rău
„Colesterolul nu este rău. În nicio proporție, 0%, dar el are niște transportori. Și avem niște transportori care au densitate joasă. Ăștia iau colesterolul din interiorul ficatului, îl duc prin vasele de sânge și în periferie și îl lasă acolo”, explică dr. Sava.
Care sunt nivelurile sănătoase de colesterol
„Ei nu știu să se mai întoarcă înapoi. Așadar vorbim despre colesterol rău atunci când zicem LDL (lipoproteine cu densitate joasă). Dacă ne uităm pe analize, el trebuie să fie sub 100 mg/ Dl (ideal), sub 70 mg/ dL pentru persoanele cu risc. Apoi, pentru că LDL, colesterolul rău, nu mai știe să se întoarcă, avem un colesterol bun, care se numește HDL, care este un transportor de colesterol cu densitate mare”, mai spune medicul specialist.
Valoarea colesterolului la bărbați
„El preia colesterolul în exces din sânge și îl transportă la ficat. La bărbați trebuie să fie peste 40 mg/ dL și peste 50 mg/ dL la femei. Asta trebuie să urmărim pe analizele noastre de sânge”, conchide dr. Sava la Pro TV.
Ce să mănânci dacă ai probleme cu colesterolul
- Somonul
- Ovăzul
- Nucile și semințele
- Citricele
- Uleiul de măsline
- Legumele
- Avocado
- Cacao
- Ceaiul
- Broccoli
- Mazărea