Din cuprinsul articolului
Cancerul de colon este una dintre cele mai comune forme de cancer în lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 1,8 milioane de cazuri noi de astfel de cancere au fost diagnosticate în 2018, iar boala a fost responsabilă pentru aproximativ 880.000 de decese în același an.
Riscul de a dezvolta acest tip de cancer crește o dată cu vârsta, iar cele mai multe cazuri sunt depistate la personae cu vârsta peste 50 de ani. În plus, un istoric familial de cancer colorectal, o alimentație bogată în grăsimi și carne roșie, sedentarismul, fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc cunoscuți pentru această afecțiune.
Există și o veste bună. Cancerul colorectal poate fi prevenit și tratat cu succes dacă este depistat la timp. Iată ce spune dr. Ștefan Tucă, medic chirurg.
Efectuați teste de screening regulat pentru a detecta cancerul colorectal în stadii incipiente sau pentru a preveni apariția acestei boli. Testele de screening includ testul de sângerari oculte în fecale și colonoscopia. Discutați cu medicul dumneavoastră despre care este cel mai potrivit test de screening pentru dumneavoastră și cât de des trebuie efectuat.
Testele de screening pot detecta prezența unor anumite substanțe care pot indica prezența cancerului colorectal înainte de a apărea simptomele. Aceste teste pot fi efectuate la persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai în vârstă și la cele cu un istoric familial de cancer colorectal. Colonoscopia este o investigație de care nu trebuie să se teamă nimeni. Încă nu este suficient de bine înțeleasă. Examinarea poate fi efectuată la persoanele cu risc crescut sau la cele cu vârsta de peste 50 de ani. Aceasta implică introducerea unui tub lung, flexibil și subțire în anus pentru a inspecta întregul colon și a identifica orice creștere neobișnuită.
Un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și fibre, precum și exerciții fizice regulate pot preveni cancerul colorectal. Un alt factor important sunt reducerea consumului de alcool și fumatul. Aceste schimbări pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal și a altor boli cronice.
În cazul în care aveți un istoric familial de cancer colorectal sau aveți factori de risc crescut, discutați cu medicul dumneavoastră despre măsurile pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta această boala.
Cristian Terheș este candidatul susținut de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) la alegerile prezidențiale…
În urma dezastrului provocat de inundațiile severe din Comunitatea Valenciană, Spania, Ministerul Afacerilor Externe din…
Honorius Prigoană, fiul cel mare al omului de afaceri, a anunţat că tatăl lui, Silviu…
Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…
Această plantă care se găseşte din belşug şi în România ajută la combaterea răcelilor și…
În decembrie 2024, peste 2.200.000 de pensionari din România vor beneficia de o creștere de…