Retinopatia diabetică reprezintă o complicație microvasculară specifică a diabetului zaharat. Despre factorii de risc controlabili, prevenirea și diagnosticarea acestei complicații a diabetului zaharat, ne-a explicat dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog, la Spitalul de Oftalmologie Infosan.
Retinopatia diabetică este principala cauză de orbire între 20 și 65 de ani. La pacienții diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 retinopatia este absentă în primii 5 ani de la instalarea bolii. Însă, în cazul diabetului de tip 2, de multe ori boala este prezentă în momentul diagnosticării diabetului sau în primii ani.
Prevalența tuturor tipurilor de retinopatie diabetică crește odată cu înaintarea în vârstă și cu durata diabetului.
După 20 de ani de diabet, 90% din pacienții cu diabet de tip 1 și 60 % dintre cei cu diabet de tip 2 prezintă un grad de retinopatie diabetică. Însă, un control riguros al glicemiei este corelat cu un risc mai mic de apariție a retinopatiei diabetice și cu o scădere a progresiei celei deja instalate, ne-a mai spus medicul oftalmolog.
Iată care sunt factorii de risc:
- Durata diabetului. Acesta este cel mai important factor de risc. La pacienții diagnosticați cu diabet zaharat înainte de vârsta de 30 de ani, incidența retinopatiei diabetice după 10 ani este de 50 %, iar după 30 ani de la diagnosticul diabetului ajunge la 90%.
- Control metabolic deficitar. Este dovedit faptul că un control corect al glicemiei, instituit precoce, întârzie apariția sau progresia retinopatiei diabetice.
- Sarcina. Uneori este asociată cu o progresie rapidă a retinopatiei diabetice, iar riscul de progresie se corelează cu severitatea retinopatiei diabetice în primul trimestru de sarcină.
- Hipertensiunea arterială (HTA). Acesta este frecventă mai ales la pacienții cu diabet de tip 2. Trebuie controlată riguros. Ideal este să fie < 140/80 mm Hg.
- Nefropatia severă se asociază cu progresia retinopatiei diabetice.
- Alți factori de risc sunt: obezitatea, hiperlipidemia, creșterea Hb glicozilate, fumatul.
Principalele simptome sunt:
De multe ori, retinopatia diabetică este asimptomatică.
În stadiile avansate, pacientul se prezintă la medicul oftalmolog acuzând următoarele simptome:
- vedere încețoșată
- imagine deformată și distorsionată
- dificultăți la scris și citit
- amputări ale câmpului vizual
- pierderea parțială sau totală a acuității vizuale
- puncte întunecate sau luminoase,
- ochii devin roșii, apare durerea.
Este recomandat ca toți pacienții cu diabet zaharat să facă un examen oftalmologic periodic, chiar în absența simptomatologiei. Diagnosticul precoce al modificărilor retiniene și instituirea tratamentului corespunzător pot preveni pierderea totală și ireversibilă a vederii, ne-a mai spus medicul specialist oftalmolog.
Conform specialistei, examinarea unui pacient cu diabet zaharat include:
Medicul specialist oftalmolog va face anamneza. Acesta va cere pacientului informații cu privire la tipul și vechimea diabetului, controlul acestuia (HbA1c), medicația, prezența unor afecțiuni medicale sistemice. Mai exact, prezența HTA, a unor afecțiuni renale, a dislipidemiei, obezității, dar și informații despre istoricul afecțiunilor oculare (traumatisme, injecții oculare, laser), prezența factorilor de risc.
Retinopatia diabetică și stadiile diferite de evoluție pot fi diagnosticate printr-un examen oftalmologic complet. Examinarea retinei se va efectuat după dilatarea pupilei, a mai spus medicul.
Reține: Controlul riguros, permanent al glicemiei și menținerea acesteia la valori normale vor face ca pacientul cu diabet zaharat să evolueze în timp ca și cum nu ar suferi de această boală. Dieta, exercițiile fizice zilnice, renunțarea la fumat și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru prevenirea apariției complicațiilor diabetului.