Din cuprinsul articolului
Un produs precum brânza este o sursă excelentă de proteine. Dar poate dăuna persoanelor cu anumite boli. Nutriționistul Dr. Ekaterina Stetsenko a enumerat proprietățile benefice și dăunătoare ale brânzei.
Specialistul notează că conținutul ridicat de proteine și oligoelemente (fosfor, calciu), care afectează în mod favorabil funcționarea organismului, fac ca acest aliment să fie util.
„Proteinele din brânză sunt apropiate de proteinele din țesuturile și organele umane. Din punct de vedere al compoziției de aminoacizi, deci sunt considerate cele mai benefice. În brânză există și aminoacizi esențiali – lizină și metionină, triptofan”, adaugă nutriționistul.
În plus, brânza este o sursă de vitaminele A, D și B (B1, B2, B12). Acești micronutrienți joacă un rol important în menținerea imunității și a sănătății neurologice.
Boli în care nu trebuie să mănânci brânză
În același timp, Dr. Stetsenko atrage atenția asupra faptului că brânza este un produs care conține multe grăsimi și calorii. Dacă o mâncați fără să țineți cont de această caracteristică, atunci sănătatea dumneavoastră va avea cu siguranță de suferit și veți lua în greutate.
Nutriționistul avertizează că nu trebuie să se consume mai mult de 70 de grame de grăsime pe zi.
„30-50 de grame de brânză pe zi sunt suficiente. Dacă trebuie să limitați grăsimile din dieta dumneavoastră, atunci se recomandă ca brânza să nu aibă mai mult de 30% grăsime și chiar mai bine – nu mai mult de 20%”, explică Dr. Ekaterina Stetsenko.
Nutriționistul subliniază că proprietatea caracteristică a brânzei este saturația sa cu sare, ale cărei doze mari afectează negativ starea vaselor de sânge și presiunea. Este contraindicată pentru persoanele cu hipertensiune, supraponderale.
În plus, cu un aport de sare prea activ, calciul este eliminat mai repede din organism. Brânza poate fi, de asemenea, dăunătoare pentru persoanele cu probleme precum artrita, predispoziție la migrene. Ea poate agrava durerile articulare din cauza conținutului ridicat de proteine și durerile de cap din cauza conținutului de tiramină.