Din cuprinsul articolului
Persoanele cu aceste afecțiuni TREBUIE să aibă grijă la consumul de căpșuni, potrivit unui medic. În ciuda proprietăților benefice, căpșunile au o serie de contraindicații. Consumul acestui fruct gustos și aromat poate agrava starea persoanelor cu anumite boli.
Potrivit dr. gastroenterolog Alexandra Razarenova, ce cu gastrită, ulcere și alte boli ale tractului gastrointestinal, nu trebuie să consume căpșuni.
„Persoanele cu boli de rinichi ar trebui să consume acest fruct cu prudență, deoarece conține o cantitate mare de oxalați. În ciuda faptului că căpșunile au un indice glicemic scăzut, persoanele cu diabet ar trebui să controleze cantitatea de fructe pe care o consumă”, subliniază specialistul.
După cum notează medicul speciaslist, pe de altă parte, căpșunile sunt bogate în vitamina C, care este un antioxidant puternic, întărește sistemul imunitar, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și îmbunătățește absorbția fierului. Fructul mai conține vitaminele K, E și B6, precum și magneziu, potasiu, mangan și acid folic.
Antioxidanții conținuți în acest fruct ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin suprimarea formării colesterolului „rău”.
De asemenea, îmbunătățesc funcția vasculară și tensiunea arterială, reducând tendința de a forma cheaguri de sânge (tromboză). În plus, căpșunile ajută la detoxifierea (curățarea) organismului, ajutând la restabilirea sănătății tractului gastrointestinal. Fibrele, vitamina A și C, care sunt conținute în fructe, sunt elemente importante care stimulează detoxifierea organismului.
Acest fruct dulce conține și cantități mari de mangan. Este important pentru funcționarea normală a sistemului nervos și pentru sănătatea creierului. Este o substanță minerală care este necesară pentru formarea osului și a țesutului conjunctiv, coagularea sângelui etc.
Medicul mai spune că oamenii fără afecțiuni ar trebui să mănânce căpșuni cu moderație. Specialistul a sfătuit să mănânce o porție de fructe de pădure de aproximativ 150 de grame pe zi.
„Dacă preferați căpșunile, de exemplu în smoothie-uri sau deserturi, atunci este important să controlați zaharurile adăugate și caloriile”, adaugă specialistul.
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…