Medic: Persoanele cu aceste afecțiuni TREBUIE să aibă grijă la consumul de căpșuni

Persoanele cu aceste afecțiuni TREBUIE să aibă grijă la consumul de căpșuni, potrivit unui medic. În ciuda proprietăților benefice, căpșunile au o serie de contraindicații. Consumul acestui fruct gustos și aromat poate agrava starea persoanelor cu anumite boli.

Potrivit dr. gastroenterolog Alexandra Razarenova, ce cu gastrită, ulcere și alte boli ale tractului gastrointestinal, nu trebuie să consume căpșuni.

Bolile renale

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Persoanele cu boli de rinichi ar trebui să consume acest fruct cu prudență, deoarece conține o cantitate mare de oxalați. În ciuda faptului că căpșunile au un indice glicemic scăzut, persoanele cu diabet ar trebui să controleze cantitatea de fructe pe care o consumă”, subliniază specialistul.

Beneficiile căpșunilor: sunt bogate în vitamina C

Sursă foto: arhiva Doctorul zilei

Sistemul imunitar

După cum notează medicul speciaslist, pe de altă parte, căpșunile sunt bogate în vitamina C, care este un antioxidant puternic, întărește sistemul imunitar, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și îmbunătățește absorbția fierului. Fructul mai conține vitaminele K, E și B6, precum și magneziu, potasiu, mangan și acid folic.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare

Antioxidanții conținuți în acest fruct ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin suprimarea formării colesterolului „rău”.

De asemenea, îmbunătățesc funcția vasculară și tensiunea arterială, reducând tendința de a forma cheaguri de sânge (tromboză). În plus, căpșunile ajută la detoxifierea (curățarea) organismului, ajutând la restabilirea sănătății tractului gastrointestinal. Fibrele, vitamina A și C, care sunt conținute în fructe, sunt elemente importante care stimulează detoxifierea organismului.

Acest fruct dulce conține și cantități mari de mangan. Este important pentru funcționarea normală a sistemului nervos și pentru sănătatea creierului. Este o substanță minerală care este necesară pentru formarea osului și a țesutului conjunctiv, coagularea sângelui etc.

Medicul mai spune că oamenii fără afecțiuni ar trebui să mănânce căpșuni cu moderație. Specialistul a sfătuit să mănânce o porție de fructe de pădure de aproximativ 150 de grame pe zi.

„Dacă preferați căpșunile, de exemplu în smoothie-uri sau deserturi, atunci este important să controlați zaharurile adăugate și caloriile”, adaugă specialistul.

 

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: