Sari la conținut

Medic: persoanele care NU mănâncă ASTA fac cel mai adesea diabet

diabetici
sursa foto: pexel.com
medicamente pentru diabetici, falsificate

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet, este în continuă creștere la nivel mondial. Este o patologie complexă care se poate dezvolta la orice persoană și depinde parțial de alimentație, informează medicul rus Dr. Ruslan Masgutov.

Care sunt persoanele care fac cel mai des diabet?

„Cei care nu consumă acest produs dezvoltă cel mai adesea diabet, urmat de hipertensiune și obezitate”, adaugă expertul.
Dr. Ruslan Masgutov remarcă importanța consumului de fibre.

„Conform multor ghiduri dietetice și studii, lipsa fibrelor este unul dintre riscurile majore pentru sănătate. Această deficiență este legată de diabet, obezitate și hipertensiune”, raportează expertul.

Fibrele sunt carbohidrați nedigerabili care se găsesc în plante și cereale. Cele mai bogate surse ale acestora sunt legumele și cerealele integrale. Fibrele susțin tractul gastrointestinal și microflora intestinală.

„Alimentele procesate – conserve, congelate, procesate industrial, în special cu emulgatori – pot suprima bacteriile intestinale benefice”, avertizează medicul.

Pentru persoanele cu diabet de tip 2, consumul mai multor fibre ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, potrivit unui studiu. Corpul uman este incapabil să absoarbă și să descompună fibrele, astfel încât acestea nu provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, spre deosebire de alți carbohidrați.

Cele mai bogate alimente în fibre sunt leguminoasele, anghinarele, merele cu coajă, cartofii cu coajă, fulgii de ovăz, bananele, varza, semințele de floarea soarelui, nucile, migdalele, căpșunile, zmeura, adaugă expertul.

Beneficiile fibrelor

Fibrele solubile încetinesc absorbția macronutrienților din alimente, în special a zaharurilor. Astfel, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este important pentru persoanele cu rezistență la insulină, diabet de tip 2 sau predispoziție la diabet.

Fibrele solubile blochează și reduc nivelul total de colesterol alimentar, inclusiv lipoproteinele cu densitate scăzută. Acest lucru ajută în cazul bolilor de inimă și reduce riscurile de apariție a acestora.

Organismul utilizează colesterolul pentru a produce acizi biliari, care ajută la descompunerea grăsimilor și la colectarea deșeurilor formate în timpul metabolismului. Pentru a preveni acumularea bilei în organism, fibrele solubile o blochează și o expulzează în scaun.

Fibrele solubile sunt considerate un prebiotic – principala sursă de hrană pentru bacteriile intestinale benefice. Acestea, la rândul lor, o descompun și produc acizi grași cu lanț scurt.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel