Din cuprinsul articolului
Medic: Peritonita se poate răspândi instant în sânge și în alte organe, ducând la deces
Peritonita este inflamația peritoneului, țesutul care căptușește peretele interior al abdomenului și care acoperă și susține majoritatea organelor abdominale. Este cauzată, de obicei, de o infecție bacteriană sau fungică.
Peritonita se poate răspândi instant în sânge și în alte organe, ducând la deces
Dacă nu este tratată cu promptitudine, peritonita se poate răspândi rapid în sânge și în alte organe, ducând la insuficiență multiplă de organe și la deces.
Prin urmare, dacă prezentați oricare dintre simptomele peritonitei – dintre care cel mai frecvent este durerea abdominală severă – este esențial să solicitați o evaluare și un tratament medical prompt, potrivit Pro News.
Simptomele peritonitei
Primele semne sunt de obicei: lipsa poftei de mâncare, rău de mișcare, durere abdominală „surdă” care se transformă rapid în durere abdominală persistentă, severă, care se agravează la orice mișcare
Alte simptome asociate cu peritonita:
- sensibilitate sau distensie abdominală
- frisoane
- febră
- lichid în abdomen
- cantitate de urinare inexistentă sau foarte redusă
- dificultăți în eliminarea gazelor sau în efectuarea unei mișcări intestinale
vărsături
Cauzele peritonitei
Cele două tipuri principale de peritonită sunt:
- peritonita spontană primară: infecție care se dezvoltă în peritoneu;
- peritonita secundară: se dezvoltă de obicei atunci când o leziune sau o infecție în cavitatea abdominală permite organismelor infecțioase să pătrundă în peritoneu.
Ambele tipuri pun viața în pericol. Rata de deces din cauza peritonitei depinde de mulți factori, dar poate ajunge până la 40% în cazul celor care au și ciroză. 10% pot muri din cauza peritonitei secundare.
Cei mai comuni factori de risc pentru peritonita primară sunt:
Boala hepatică cirotică: O astfel de boală cauzează adesea o acumulare de lichid abdominal (ascită) care se poate infecta.
Insuficiență renală pe dializă peritoneală: Această tehnică, care presupune implantarea unui cateter în peritoneu, este utilizată pentru a elimina deșeurile din sânge la persoanele cu insuficiență renală. Ea este asociată cu un risc mai mare de peritonită din cauza contaminării accidentale a peritoneului prin intermediul cateterului.
Cauzele frecvente ale peritonitei secundare sunt:
- ruptura apendicelui, diverticulul sau ulcerul gastric
- boli digestive, cum ar fi boala Crohn și diverticulita
- pancreatită
- boala inflamatorie pelvină
- perforații ale intestinului, stomacului, vezicii biliare sau apendicelui
- intervenție chirurgicală
- traumatisme abdominale severe
Peritonită: Tratament
Este necesară internarea în spital. De obicei, veți începe imediat să primiți antibiotice intravenoase sau medicamente antifungice pentru a trata infecția. Vor fi necesare tratamente de susținere suplimentare dacă se dezvoltă insuficiența de organ din cauza sepsisului ca o complicație a infecției. Astfel de tratamente pot include fluide intravenoase, medicamente pentru menținerea tensiunii arteriale și suport nutrițional.