Părinții sunt direct responsabili pentru sănătatea orală a copiilor lor și trebuie să conștientizeze importanța vizitei la medicul stomatolog. În felul acesta, evităm cea mai frecventă durere din perioada copilăriei, cea dentară, și depistăm la timp probleme apăărute în erupția dinților și dezvoltarea maxilarelor.
Dr. Denisa Zaharia, specialist ortodont, a explicat, pentru Doctorul Zilei cum ar trebui îngrijiți dinții copiilor.
Potrivit studiilor interdisciplinare, copiii cu sănătate orală precară absentează de trei ori mai mult de la școală din cauza durerilor dentare, ceea ce se asociază cu performanțe școlare scăzute, comparativ cu cei cu un status oral bun și care nu au dureri. Prevenția și detectarea timpurie a cariilor îi ajută pe copii să nu aibă dureri, dificultăți în alimentație sau vorbire, și scade considerabil riscul de a absenta de la școală.
Cum încurajăm obiceiurile de menținere a sănătății orale?
Părinții sunt de mare ajutor în a preveni apariția cariilor, încurajându-și copiii să se spele pe dinți de două ori pe zi, minimum trei minute, și să folosească ața dentară o dată pe zi.
Copiii sub 6 ani
De obicei, la această vârstă copiii doresc să-și perieze singuri dinții, dar nu au îndemânarea necesară. Lăsați-i pe ei să înceapă și voi interveniți pe parcurs. Ei nu s-au obișnuit cu apariția molarilor și a incisivilor definitivi și cu faptul că gura este într-un proces de creștere.
Nu lăsați cariile la dinții de lapte să avanseze și tratați-le la timp, în caz contrar va fi nevoie de un tratament mai complex, mai îndelungat și mai costisitor decât cel în fază incipientă. Mai mult decât atât, pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății orale a celor mici deoarece se poate ajunge chiar la extracția unui dinte afectat. Spațiul liber creat va influența ulterior poziționarea tuturor dinților pe arcadă și, implicit, erupția dinților permanenți. În aceste cazuri, se recomandă aplicarea unui menținător de spațiu, pentru a evita purtarea pe viitor a unui aparat dentar.
Vârsta 7-12 ani
La această vârstă, copiii știu cum să procedeze cu periajul, dar de multe ori nu vor. Trebuie să le încurajați obiceiurile de igienă corectă, care implică și utilizarea aței dentare. Uneori, trebuie să insistați astfel încâ, când vor fi adolescenți, vor înțelege nevoia de îngrijire.
În jurul varstei de 6-7 ani se recomandă și primul consult la medicul ortodont. Este momentul când se pot observa tulburări în creșterea oaselor maxilare și lipsa spațiului pentru erupția dinților permanenți și se poate interveni. Nu rare sunt cazurile când cu această ocazie descoperim lipsa mugurilor unor dinți definitivi sau prezența unor dinți supranumerari.
De multe ori, părinții vin la clinica Perfectdent acuzând lipsa erupției la timp a unui incisiv și, în urma controlului radiologic, descoperim prezența unui dinte în plus (supranumerar), care blochează erupția incisivului normal. Conduita este să se extragă acest dinte în plus, urmând apoi ca cel definitiv să erupă spontan sau să fie ajutat cu un aparat ortodontic. Este important ca în acaestă perioadă de creștere a maxilarelor și de erupție a dițtilor, copilul să fie monitorizat și să se intervină dacă este cazul.
Uneori depistăm anomalii în dezvoltare și/sau prezența unor obiceiuri vicioase (sugerea degetului, respirație orală sau degluție infantile) care influențează negativ creșterea și care trebuie înlăturate. Trebuie intervenit fie prin aplicarea unui dispozitiv care să stimuleze suplimentar creșterea maxilarului sau să stopăm o creștere în exces a mandibulei. După vârsta de 12 ani, când sunt erupți toți dinții permanenți se recomandă aplicarea unor aparate fixe.
Vârsta 12-18 ani
Este perioada critică pentru sănătatea dentară. Studiile arată o frecvență mai mare a cariilor la copiii mici, dar următorul vârf este la adolescent și adultul tânăr. Un motiv ar fi că, văzând că ani întregi nu au avut carii, nu consideră că ar mai putea apărea. Părinții trebuie să insiste și să-i încurajeze să-și păstreze obiceiurile de igienă dentară pentru că acest comportament al adolescentului va fi preluat și de adultul tânăr.
Ignorarea problemelor, fie ele carii dentare sau dizarmonii în dezvoltarea arcadelor și în erupția dinților infuențează funcția estetică, afectând sever calitatea vieții adolescenților. Este vârsta la care este foarte importantă creșterea încrederii de sine, iar dizarmoniile dentare sunt un potențial factor pentru fenomenul de bullying. Este dovedit prin studii că efectele negative ale bullying-ului vizează un comportament antisocial, dificultăți de integrare în grup sau scăderea empatizării cu cei din jur.
Toate aceste probleme legate de estetică pot fi eliminate prin tratament ortodontic, intervenție neinvazivă, simplu și fără durere.
Este foarte important cum planificăm vizita la medicul dentist
Mulți părinți vor să programeze după o zi de școală, dar dacă copilul este deja obosit el nu va mai avea răbdarea necesară. Este important să nu veniți cu el flămând, pentru a se simți comfortabil, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi dați să mănânce în sala de așteptare. Dacă cei mici au un reflex de vomă accentuat, este bine să mănânce ceva ușor. La fel de important este să îi învățați pe copil să se spele pe dinți înainte de vizita la medicul dentist.
Lăsați anxietatea la ușă!
Dacă sunteți stresat când veniți cu copilul, acesta va simti și va prelua starea părintelui. Este foarte important la copii, mai ales la cei cu vârste între 4 și 6 ani, deoarece experiențele nefericite de la această vârstă se vor transforma, la vârsta adultă, în adevărate fobii față de medicul stomatolog.
Este foarte importantă comunicarea cu copilul. Nu-i spuneți că îl va durea doar puțin, încurajați-l să întrebe medicul. Este important să gândească pozitiv, pornind de ideea ca dinții sunt puternici și sănătoși și asa trebuie să rămână tot restul vieții.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…