Strabismul este o afecțiune vizuală în care ochii nu pot focaliza o imagine sau un obiect în același timp. Popular strabismul este numit și „ochi-încrucișați” sau „privire crucișă”. Boala este frecvent întâlnită la copii. Se estimează că 10-20% din copii au probleme de vedere, iar 5 % din copii au strabism.
Despre modalitatea în care se poate rezolvă această problemă oculară în cazul adulților, ne-a vorbit Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog, specializat în strabism și oftalmopediatrie de la Clinica Infosan din București.
Strabismul apare atunci când musculatura oculară nu coordonează corect mișcările globilor oculari. Practic, ochii nu mai sunt centrați corect iar creierul are dificultăți în suprapunerea celor două imagini care provin de la fiecare glob ocular. Există multe cazuri de strabism la adulți, deși de cele mai multe ori, boala apare la copii.
Contactul vizual este un mod de comunicare non-verbal esențial pentru a releva emoțiile noastre, foarte important în obținerea unei prime impresii, mai ales atunci când cunoști o persoană pe care o admiri sau ai un interviu pentru un job. Din cauza defectului estetic, care poate determina complexe majore, persoanele cu strabism evită să privească interlocutorii în ochi, de obicei, acestea își subestimează capacitățile și au tendința de a sta retrași în public, căutând mereu să-și ascundă privirea. Soluția constă în operația de strabism care determină o schimbare radicală a comportamentului persoanei respective, redându-i încrederea în sine, ne-a spus medicul specialist.
Mai mult, acesta ne-a spus că această chirurgie a strabismului reprezintă o soluție economică mult mai bună și permanentă, comparativ cu psihoterapia. Multe peroane apelează inclusiv la psiholog atunci când acestă problemă le afectează calitatea vieții sociale, profesionale.
Ce presupune operația și cum se diminuează riscurile:
Acum 10-15 ani aceste operații nu prea se efectuau, spun medicii, deoarece exista acel risc ca după intervenție pacientul să vadă dublu. Astăzi, ne-a spus, specialistul, acest risc este înlăturat cu ajutorul testului cu prisme efectuat preoperator.
Testul cu prisme ne ajută pe noi, chirurgii strabologi să măsurăm deviația oculară (ca să știm cât operăm) și în același timp plasând prisme în fața ochilor pacientului cu strabism, îi îndreptam „artificial” ochii și simulăm cum va vedea după operație. Dacă în urma acestui test, pacientul nu percepe simultan 2 imagini, atunci îl putem opera de strabism în scop estetic. Operația nu este complicată, se efectuează pe mușchi. Practic, slăbim mușchiul care acționează mai puternic și îl întărim pe cel care acționează mai slab. Putem efectua această procedură cu anestezie locală sau generală. De cele mai multe ori, este de preferat anestezia generală, mai ales dacă pacientul a mai fost operat de strabism în copilărie, ne-a mai explicat specialistul.
Acesta a mai spus și că după operație, pacientul își poate relua activitatea de zi cu zi la un interval de 7-10 zile, postoperator. Este foarte important ca în prima lună acesta va respecta tratamentul recomandat de medic și anume își va administra picături după o schemă bine stabilită de medicul oftalmolog.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…