Medic oncolog ginecolog: 8 lucruri pe care fiecare femeie trebuie să le știe despre cancerul de col uterin

Dintre toate cancerele ginecologice care afectează femeile, cancerul de col uterin este cel mai prevenibil.

„Acesta este cel mai important lucru pe care vreau să-l știe femeile”, spune dr. Anne Alaniz, medic oncolog ginecolog la Houston Methodist.

Cum să preveniți cancerul de col uterin? Va fi nevoie de ceva înțelegere și acțiune din partea ta.

De la ceea ce cauzează cancerul de col uterin până la pașii pe care ar trebui să îi luați pentru a vă reduce riscul, dr. Alaniz împărtășește opt lucruri pe care femeile trebuie să le cunoască.

1. HPV este cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin

Virusul papiloma uman, sau HPV, este un virus comun care se transmite de la o persoană la alta în timpul actului sexual. Este, de asemenea, principala cauză a cancerului de col uterin.

„Se estimează că HPV este responsabil pentru mai mult de 90% din cancerele de col uterin”, spune dr. Alaniz. „A avea o infecție actuală sau trecută nu înseamnă că o femeie va face cancer de col uterin, totuși. Există multe tipuri diferite de HPV și nu toate sunt la fel în ceea ce privește virulența și capacitatea de a provoca cancer”.

De aici, importanța respectării recomandărilor de screening pentru cancerul de col uterin, care includ testarea HPV periodică. Nu numai că screening-ul poate identifica infecția, dar poate determina și dacă sunteți infectat cu un HPV cu risc ridicat. Acestea sunt tipurile capabile să provoace infecția persistentă a colului uterin și să conducă potențial la modificări celulare care se dezvoltă în cele din urmă în cancer.

„Testarea HPV este modul în care identificăm care femei au cel mai mare risc de a face cancer de col uterin”, spune dr. Alaniz. „Avem un algoritm pentru a determina cât de des trebuie examinată o femeie, care se bazează în întregime pe rezultatele testării HPV.”

2. Aproape 9 din 10 persoane vor lua HPV la un moment dat în viața lor

„A avea HPV nu are nimic de-a face cu cât de promiscuu ești”, spune dr. Alaniz. „Este atât de răspândit în populația generală, încât chiar și cineva care a avut doar unul sau doi parteneri sexuali în timpul vieții poate fi infectat cu HPV”.

Într-adevăr, este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală (ITS).

În total, 85% dintre oameni vor obține HPV la un moment dat, potrivit CDC, și peste 42 de milioane de americani sunt infectați cu virusul la un moment dat. Nici nu este doar o preocupare pentru adulți. Adolescenții sunt incluși în cei aproape 13 milioane de americani care dezvoltă o nouă infecție cu HPV în fiecare an.

De obicei, virusul nu provoacă simptome și majoritatea oamenilor nici măcar nu vor ști că sunt infectați – deși este important de reținut că purtătorii asimptomatici pot transmite virusul altcuiva.

Majoritatea infecțiilor cu HPV se rezolvă de la sine în câțiva ani, dar unele tipuri persistă și devin cronice. Acești viruși sunt cei care în timp pot duce la cancer, un memento de ce testarea HPV este o parte esențială a screening-ului cancerului de col uterin.

3. Adolescenții și adulții tineri ar trebui să fie vaccinați împotriva HPV

În ciuda prevalenței HPV și a potențialelor consecințe, nu toate sunt vești proaste. Există un vaccin care poate proteja atât femeile, cât și bărbații împotriva tipurilor de HPV cele mai susceptibile de a provoca cancer.

Vaccinul este cel mai eficient înainte ca o persoană să fie expusă vreodată la HPV, motiv pentru care se recomandă ca fetele și băieții să fie vaccinați între 11 și 12 ani. Dar și adolescenții mai în vârstă și adulții mai tineri care nu sunt încă vaccinați beneficiază și de el. .

„Cele mai recente linii directoare au crescut de fapt limita superioară pentru a primi vaccinul până la vârsta de 45 de ani”, adaugă dr. Alaniz.

Dacă aveți vârsta cuprinsă între 27 și 45 de ani, discutați cu medicul dumneavoastră dacă vaccinarea HPV poate fi benefică pentru dvs.

4. Femeile ar trebui să înceapă depistarea cancerului de col uterin în jurul vârstei de 21 de ani

Screening-ul pentru cancerul de col uterin face parte din examenul anual al unei femei cu ginecologul ei. Pe lângă testarea HPV, un astfel de screening include un test Papanicolau, un test care verifică modificările suspecte ale celulelor colului uterin.

„Un test Papanicolau poate identifica celulele precanceroase care sunt anormale, dar care nu s-au dezvoltat încă în cancer”, explică dr. Alaniz. „Aceste precanceri pot fi tratați ușor și eficient”.

Cât de des sunt necesare un test Papanicolau și un test HPV depinde de ghidurile de screening recomandate pentru vârsta dumneavoastră și nivelul de risc de cancer de col uterin. Unele femei pot avea nevoie doar de unul sau ambele dintre aceste teste la fiecare câțiva ani, în timp ce o femeie infectată cu un HPV cu risc ridicat va trebui probabil să fie testată mai frecvent.

5. Este un fapt cunoscut că screening-ul previne decesele cauzate de cancerul de col uterin

„Dacă te uiți peste tot la femeile care își fac testul Papanicolau și testul HPV urmând ghidurile recomandate, este incredibil de rar să găsești una care a murit de cancer de col uterin”, spune dr. Alaniz.

Acest lucru se datorează faptului că, cu screening-ul regulat, o problemă fie este surprinsă atunci când este un precancer, fie cancerul este găsit atât de devreme încât poate fi tratat și vindecat.

Rezultatele cancerului de col uterin sunt mult mai favorabile cu boala timpurie, spune dr. Alaniz.

Beneficiile depistarii precoce se extind si la care optiuni de tratament pentru cancerul de col uterin sunt disponibile. De exemplu, dacă cancerul este mic și limitat la colul uterin, procedurile de economisire a fertilității sunt o opțiune pentru femeile încă în anii fertil.

6. Testarea HPV reduce procedurile de diagnosticare inutile

„Modificările celulare la nivelul colului uterin pot fi cancer, dar pot fi și inflamații legate de o infecție cu drojdie sau iritație vaginală post-menopauză”, explică dr. Alaniz.

Aceasta înseamnă că nu orice test Papanicolau anormal trebuie urmărit cu o colposcopie sau alt test de diagnostic.

Înainte de testarea HPV, o colposcopie a fost cel mai bun pas următor pentru un medic pentru a exclude în siguranță cancerul de col uterin sau precancerul. Acest lucru a dus adesea la femeile supuse unor teste și proceduri suplimentare.

Testarea HPV a schimbat toate acestea.

„Acum, pur și simplu urmărim un frotiu Papanicolau atipic cu teste HPV cu risc ridicat”, spune dr. Alaniz. „Dacă este pozitiv, știm că celulele anormale sunt mai probabil să fie precanceroase și că trebuie să facem teste suplimentare.”

7. Nu ignora niciodată simptomele cancerului de col uterin

Chiar dacă urmați recomandările de screening, este important să cunoașteți semnele cancerului de col uterin.

Simptomele cancerului de col uterin:

  • Sângerări vaginale între ciclurile menstruale sau după menopauză
  • Dureri pelvine în timpul actului sexual
  • Sângerări vaginale după actul sexual

„Când cancerul de col uterin este mai avansat, simptomele pot include, de asemenea, umflarea picioarelor, probleme ale intestinului și vezicii urinare și dureri de spate”, adaugă dr. Alaniz.

Nu așteptați până la următorul examen  pentru a discuta cu medicul dumneavoastră dacă observați aceste simptome. Cu cât cancerul de col uterin este detectat mai devreme, cu atât mai bine.

8. Cancerul de col uterin avansat este foarte greu de tratat

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul de col uterin nu este o boală foarte chimiosensibilă. Cel mai bine este tratat chirurgical, notează dr. Alaniz. Dar cu cât cancerul este mai mare sau cu cât se răspândește mai mult, cu atât intervenția chirurgicală devine mai puțin eficientă.

„Aceasta este într-adevăr o boală pe care trebuie să o găsim devreme pentru a o putea trata cu succes”, spune dr. Alaniz. „Supraviețuirea devine foarte, foarte scăzută cu boala avansată”.

Este ultimul lucru pe care dr. Alaniz vrea ca femeile să știe de ce este atât de esențial screening-ul cancerului de col uterin.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: