Din cuprinsul articolului
După bolile cardiovasculare, cancerul este a doua cauză de deces în România, reprezentând 19% din totalul morţilor din cauze medicale. În 2019, în țara noastră au murit de cancer 50.324 de persoane, rata de mortalitate prin cancer, standardizată în funcție de vârstă fiind cu 7% mai mare decât media UE.
Estimările arată că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces. Mai mult decât atât, din 2020 încoace, la noi, mortalitatea a crescut pentru șase tipuri de cancer, potrivit statictilor citate de raportuldegarda.ro.
România are aproape 200.000 de bolnavi de cancer
În 2021, au fost raportați 120.000 de bolnavi, în timp ce anul trecut, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a raportat că a decontat medicamente pentru 180.000 de pacienți de cancer, după cum declara recent Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Cancerul pulmonar a rămas în continuare pe locul întâi, la o diferență foarte mică, undeva între 13 și 14 la sută de cancerul colorectal, care a urcat câteva locuri, urmând apoi cancerul de sân, și iarăși un cancer care a urcat foarte mult este cancerul de prostată, care este pe locul patru în România.
Greşeala fatală care duce la cancer
Medicul oncolog Mark Gadzian a identificat principala greşeală care creşte substanţial riscul de a face cancer.
Potrivit studiilor, cea mai periculoasă dintre acestea este sedentarismul, specific omului modern, care stă ore în şir pe scaun la birou, apoi în fotoliu sau pe canapea acasă, merge la cumpărături cu maşina şi uită săşi pună în mişcare oasele, articulaţiile şi muşchii, inclusiv muşchiul inimii.
În plus, prin lipsa activităţilor în aer liber, atât plămânii, cât şi creierul sunt privaţi de aportul de oxigen, vital pentru buna oxigenare celulară, care poate duce la apariţia tumorilor canceroase.
În fapt, omul din zilele noastre se ridică în picioare ca să mînânce şi să meargă la toaletă, ceea ce este foarte periculos pentru sănătate pe termen lung, mediu şi scurt, cu efecte nocive asupra sistemului cardiovascular, circulator, genito-urinar etc.
Un mod de a compensa aceste riscuri este printr-o alimentaţie sănătoasă, care să includă multe fructe şi legume, precum roşii, pepene sau fructe de pădure, care abundă în antioxidanţi de calitate, a explicat medicul oncolog.