Sari la conținut

Medic oncolog celebru: patru lucruri pe care oamenii le spun cel mai des la finalul vieții

semne
Sursă foto: Shutterstock
Semne care anunță o problema de sanatate

Viața fiecăruia este diferită – totuși, majoritatea oamenilor pronunță una dintre cele patru fraze comune pe patul de moarte, potrivit scriitorului și oncologului Siddhartha Mukherjee, laureat al Premiului Pulitzer.

Fiecare dintre aceste fraze oferă o lecție importantă pentru a duce o viață împlinită și de succes, a declarat Mukherjee în timpul unui discurs de început de săptămână trecută la Universitatea din Pennsylvania. „Fiecare persoană pe care am întâlnit-o în acest moment de tranziție a vrut să facă patru ofrande”, a adăugat el.

Frazele sunt:

  • Vreau să-ți spun că te iubesc.
  • Vreau să-ți spun că te iert.
  • Vrei să-mi spui că mă iubești?
  • Vrei să-mi dai iertarea ta?

Oamenii care știu că sunt pe moarte exprimă adesea o variantă a uneia dintre aceste patru teme – indicând faptul că au așteptat până când a fost târziu pentru a-și arăta aprecierea față de ceilalți sau pentru a-și îndrepta greșelile interpersonale, a declarat Mukherjee, autorul cărții de non-ficțiune premiată în 2011 „Împăratul tuturor bolilor: O biografie a cancerului”, notează CNBC.

semn moarte
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Medic: Vă provoc să folosiți aceste cuvinte

Oamenii care știu că li se apropie sfârșitul exprimă într-o formă sau alta unul dintre cele patru mesaje, ceea ce arată că au așteptat până când a devenit prea târziu pentru a-și arăta aprecierea pentru cei dragi ori pentru a-și îndrepta greșelile față de aceștia, spune Mukherjee.

S-au lăsat, în schimb, cuprinși de ranchiune și de vini nerezolvate și s-au temut prea mult timp să fie vulnerabili. Iar remușcările, stresul, sănătatea mintală precară și dezechilibrele hormonale și la nivelul imunității rezultate de aici pot împiedica dezvoltarea personală și profesională, arată specialiștii.

”Trăim într-o lume în care dragostea și iertarea au devenit platitudini fără sens, învechite. Sunt cuvinte la care oamenii au învățat să râdă. (…)

Vă provoc să folosiți aceste cuvinte. Dar nu ca clișee goale. Însuflețiți-le cu înțeles real. Făceți-o în felul vostru, oricare este acesta”, adaugă Mukherjee.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel