Sari la conținut

Medic oncolog: ”Acest nou tratament anti-cancer, disponibil și în România, este o șansă la vindecare pentru pacienți care erau considerați incurabili”

Imuno-oncologia, o terapie nouă care reprogramează sistemul imunitar să găsească și să distrugă celulele canceroase, crește speranța de viață și calitatea vieții pentru pacienți cu cancer care era considerați incurabili. De luna trecută, această terapie este disponibilă și România și se poate primi gratuit prin Programul Național de Oncologie. 

Imuno-oncologia este un tratament revoluționar împotriva cancerului și, spre deosebire de tratamentele clasice, aceasta nu se adresează tumorilor ci ajută sistemul imunitar să descopere cancerul și să îl distrugă, iar apoi celulele cu memorie ale imunității să se asigure că nu mai apare în organism acel tip de cancer.

”Această imuno-oncologie este, de fapt, felul în care putem să ne aliem imunitatea anti-tumorală în lupta împotriva cancerului, pentru că tumorile se comportă într-un fel similar cu bacteriile. Pentru bacterii avem antibiotice, pentru tumori avem alte metode. La fel cum antibioticele nu mai sunt eficiente la un moment dat pentru un anumit tip de bacterie, așa se întâmplă și cu tumorile, ele nu mai lasă imunitatea să-și facă treaba. Imuno-oncologia și-a propus să elibereze frâna pe care tumorile o pun imunității anti-tumorale. Felul în care putem elibera frâna ține de particularitățile diferitelor boli. Sunt tumori care reușesc să inducă producerea unor substanțe  care inhibă răspunsul imun, adică nu se mai realizează până la capăt cascada imunității. Atunci când organismul recunoaște ceva care este străin se generează răspunsul imun și se propune să elimine ceea ce nu este propriu organismului. În momentul în care se inhibă partea de recunoaștere, tumorile se ”deghizează” ca să nu fie recunoscute că nu sunt proprii organismului, ele disimulează. Alte tumori acționează la alt nivel. Avem recunoscută tumora, avem soldații care luptă contra ei, dar tumora reușește să blocheze producerea de noi trupe și, ca urmare, soldații care apără organismul sunt tot mai puțini și sunt copleșiți. Orice ajutor pe care îl putem crea ori la nivel de recunoaștere, ori la nivel de producere de soldați ai imunității, ori la nivelul competenței acestor soldați de a distruge tumora, are implicații directe în rezultate, și imuno-oncologia a făcut pași importanți în acest sens”, a explicat pentru Doctorul Zilei dr. Răzvan Curcă, medic oncolog.

Românii au acces la imuno-oncologie

Imuno-oncologia este eficientă în mai multe tipuri de cancer, printre care: melanomul malign, cancerul pulmonar, cancerul vezicii urinare, cancer renal, cancere din sfera ORL, limfoame maligne. Există deja șase medicamente înregistrate în SUA și Europa, iar de luna trecută, românii cu melanom malign avansat pot obține, gratuit, medicamentul imuno-oncologic, prin Programul Național de Oncologie.

Spre deosebire de tratamentele clasice, imuno-oncologia aduce pentru pacienți care erau considerați incurabili, un procent de supraviețuire de foarte lungă durată, deși ne este frică să le spunem că s-au vindecat, ar trebui să ne facem curaj, la un moment dat și să le spunem că sunt vindecați. Pentru melanom există deja date care arată că unul din 10 pacienți cu melanom malign metastatic supraviețuiește 10 ani, deja este progres fantastic, cu tratamentele clasice nu existau supraviețuitori la 5 ani”, a adăugat dr. Răzvan Curcă.

Alți 4000 de români cu cancer pulmonar se califică pentru tratamente imuno-oncologice și urmează să fie aprobate și acestea, probabil anul următor.

Efecte secundare reduse

Efectele secundare ale imuno-oncologiei sunt mai reduse față de cele ale tratamentelor clasice și derivă din mecanismul lor de acțiune. Uneori această pornire a imunității poate duce la fenomene de autoimunitate, similare bolilor autoimune, adică sistemul imunitar recunoaște și ce e propriu organismului ca fiind străin și atunci pot apărea erupții cutanate, hepatite, inflamații pulmonare, colită, dar cele mai multe se pot trata ușor cu condiția să fie depistate la timp.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel