Din cuprinsul articolului
Cancerul colorectal este al patrulea tip de cancer cel mai frecvent diagnosticat și a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în S.U.A.
Acestea sunt statistici sumbre, dar există un punct important de făcut: cancerul colorectal poate fi prevenit.
„Ducând un stil de viață sănătos și respectând instrucțiunile de screening, vă puteți reduce șansele de a dezvolta cancer colorectal”, spune dr. Anaum Maqsood, medic oncolog gastrointestinal la Houston Methodist.
Iată 10 lucruri pe care oricine le poate face pentru a reduce riscul de cancer colorectal.
„Obezitatea – a fi foarte supraponderal – este legată de un risc mai mare de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal”, spune dr. Maqsood.
Ce este o greutate sănătoasă și ce este considerată supraponderal? Răspunsul poate fi dificil. În ceea ce privește greutatea ideală, este foarte individualizat. Nu există un singur cel mai bun număr care să se aplice tuturor.
Un instrument imperfect, dar totuși util pe care medicii îl folosesc pentru a evalua dacă greutatea cuiva îi poate afecta sănătatea, este indicele de masă corporală (IMC), o măsură a raportului înălțime-greutate al unei persoane.
Dacă IMC-ul tău este mai mare de 25, ar putea fi un semn că ești supraponderal. Un IMC de 30 sau mai mare este un semn de obezitate.
Cel mai bine este să lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a înțelege dacă sunteți supraponderal și pentru a face un plan pentru a pierde în greutate, dacă este cazul. Odată ce ai o greutate sănătoasă, o dietă bine echilibrată și exerciții fizice frecvente te vor ajuta să te menții în limitele normale.
„Cercetarea este oarecum limitată, dar studiile au arătat că dietele care acordă prioritate plantelor, inclusiv dietele vegetariene și pescovegetariene, sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer colorectal”, explică dr. Maqsood.
Nu există un răspuns clar de ce ar putea fi așa, dar nu este total surprinzător. Fructele și legumele conțin mulți nutrienți benefici, inclusiv fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și alte substanțe fitochimice.
Cu toate acestea, conform CDC, doar 9% dintre adulți mănâncă suficiente fructe și legume. Da. Încercați să umpleți jumătate din farfurie cu legume sau fructe la fiecare masă.
Consumul de alcool nu vine doar cu riscuri pe termen scurt. Există consecințe pe termen lung asupra sănătății ale consumului moderat până la intens de alcool, inclusiv un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal – precum și alte tipuri de cancer.
„Știm că fibrele vin cu multe beneficii pentru sănătate – menținerea regularității mișcărilor intestinale, promovând o sănătate bună a intestinului și ajutând la controlul greutății, deoarece vă ajută să vă simțiți plin pentru mai mult timp”, spune dr. Maqsood. „Câteva studii au arătat, de asemenea, că aportul adecvat de fibre este asociat cu un risc redus de cancer colorectal”.
Dar, similar cu felul în care dietele noastre sunt extrem de lipsite de fructe și legume, doar 5% dintre bărbați și 9% dintre femei mănâncă suficiente fibre zilnic.
Pentru a vă ajuta să vă reduceți riscul de cancer colorectal – precum și riscul pentru alte câteva afecțiuni cronice de sănătate, de altfel – este important să vă asigurați că primiți suficiente fibre în fiecare zi.
„Multe studii au arătat că consumul de multă carne procesată crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer colorectal”, spune dr. Maqsood.
Din acest motiv, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a desemnat carnea procesată drept „cancerigenă”, ceea ce înseamnă că are potențialul de a provoca cancer.
Carnea procesată include carne de vita, slănină și cârnați. Chiar și carnea de vită organică sau fără nitrați este încă considerată procesată.
„Pe lângă carnea procesată, carnea roșie este asociată și cu un risc crescut de cancer colorectal”, adaugă dr. Maqsood.
Carnea roșie nu include doar carnea de vită, apropo. Include, de asemenea, carne de porc, bizon și căprioară.
În schimb, alegeți proteine animale mai slabe, cum ar fi pui, pește sau fasole, sau opțiuni de proteine pe bază de plante, cum ar fi fasole, linte, tofu, quinoa și năut.
Dacă mănânci carne roșie, fii atent la porții.
Cercetările arată că exercițiile fizice ajută la scăderea riscului unei persoane de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal. Încercați să faceți sport cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Dar orice combinație de exerciții care însumează 150 de minute pe săptămână este bună.
Fiecare activitate contează, de la antrenamentul cardio și de forță până la treburile casnice și munca în curte. Așa că mișcă-te!
Alți factori de risc ai cancerului colorectal includ:
Dacă aveți un risc mai mare, începeți acum să stabiliți o relație cu un specialist gastrointestinal, astfel încât să aveți pe cineva care vă înțelege deja istoricul de sănătate în cazul în care începeți să aveți probleme legate de colon
Una dintre cele mai eficiente modalități de a vă reduce riscul este să urmați recomandările de screening pentru cancerul colorectal.
„Testele de depistare pot ajuta la găsirea polipilor precancerosi înainte ca aceștia să devină cancer sau atunci când este încă un cancer precoce care este mai ușor de tratat”, spune dr. Maqsood.
Colonoscopiile de screening încep de obicei la vârsta de 45 de ani și se fac la fiecare 10 ani. Dacă aveți un risc mai mare, totuși, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeți colonoscopiile de screening mai devreme și să le faceți mai des.
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă poate fi necesar să începeți screeningul cancerului colorectal înainte de vârsta de 45 de ani dacă aveți:
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…