Categories: Stil de viaţă

Medic: O scădere bruscă a colesterolului este, de asemenea, periculoasă

Medic, despre o scădere bruscă a colesterolului. Ni se spune în mod constant să ne urmărim colesterolul și să mâncăm mai puține grăsimi. Totuși, colesterolul ridicat nu este rădăcina tuturor bolilor, mai ales dacă este colesterolul „rău”. Totuși, dr. Shishonin consideră că aceasta este o amăgire gravă și foarte periculoasă.

„Există atât de mult neprofesionalism în ceea ce privește colesterolul, încât pur și simplu mă uimește”, spune dr. Alexander Shishonin.

Colesterolul este o substanță utilă

Medicul mai spune: „O numesc „molecula vieții”, fără ea nimic nu se întâmplă în organism”.

Colesterolul face de fapt parte din membrana celulară a tuturor celulelor noastre. Celulele constau din grăsime care acționează ca ciment sau beton.

Așadar, colesterolul joacă rolul de armătură în aceste membrane. Dacă este mult, celulele vor avea o înveliș tare, dacă este puțin – va fi mai moale, mai lichidă, spun experții.

Colesterolul produce o cantitate mai mare de hormoni, de exemplu, hormoni sexuali. Ficatul produce suc biliar tocmai din colesterol.

„Este descurajant faptul că, din anumite motive, chiar și medicii cred că colesterolul este grăsime – notează dr. Shishonin.

„Colesterolul nu plutește de la sine prin sânge, este „transportat” de lipoproteine. Aceste lipoproteine ​​au o densitate mare și scăzută. Și există și chilomicroni – lipoproteine ​​cu densitate foarte, foarte scăzută.

Ei captează colesterolul din intestine și îl transportă la ficat. Acolo, colesterolul este împărțit în lipoproteine ​​cu densitate scăzută și foarte scăzută, care îl transportă în tot corpul și țesuturile prin vasele de sânge. Și orice nu este folosit acolo se întoarce la ficat”, mai spune medicul.

De ce au decis oamenii de știință care studiază acest proces că lipoproteinele, care transportă colesterolul de la ficat la vase, sunt rele. Nu stii niciodata. E nevoie de el acolo.

În organe sunt produse celule noi, au nevoie de colesterol ca material de construcție.

Este nevoie de colesterol și pe vase: au un endoteliu care se reînnoiește constant. Specialistul subliniază: grăsimea nu are nicio legătură cu colesterolul, este o altă moleculă.

Prin urmare, dr. Shishonin nu recomandă renunțarea la alimentele grase.

„Colesterolul trebuie să fie transportat în vase, însă trebuie să obținem o cantitate suficientă de grăsime luate din alimentele, dar și proteine, deoarece aceste substanțe sunt incluse în compoziția lipoproteinelor.

Factorul proteic este și mai important. Dacă proteinele sunt scăzute, lipoproteinele cu densitate mare vor fi și ele scăzute, au nevoie de multe proteine”, spune dr. Alexander Shishonin.

Potrivit acestuia, principalul factor care afectează metabolismul colesterolului este lipsa proteinelor din meniu, mai ales la persoanele de peste 50 de ani. La această vârstă, proteinele sunt absorbite din ce în ce mai slab.

„Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât mai multe proteine ​​ar trebui să fie prezente în meniul său”. Pudrele de proteine ​​din zer (zer) ajută.

Doar că atunci când fac brânză din lapte, rămân proteine ​​din zer. Este cea mai ușor digerabilă proteină pentru corpul nostru. O ceașcă de un astfel de cocktail pe zi va fi suficientă”, spune medicul.

 Norma general acceptată pentru colesterol este de la 3,3 la 5,5 mmol/l.

Potrivit specialistului, acest lucru este incorect. Sunt medici care, din vechiul obicei, vor ca pacientul să aibă colesterolul  mai mic de 3, ca sa nu apară placi.

Dar atunci va apărea un proces oncologic, deoarece fără colesterol imunitatea anticancer nu va funcționa. Oncologii știu bine acest lucru: atunci când colesterolul este scăzut, așteptați-vă la probleme.

Doctorul explică de unde au venit parametrii colesterolului. Au existat studii efectuate în rândul tinerilor care au constatat că riscul de accidente vasculare, adică de un infarct până la vârsta de 40 de ani, este strâns legat de nivelul de colesterol.

Adică, colesterolul ridicat este un risc mai mare de apariție a unui eveniment cardiovascular. După mulți ani, a devenit clar că persoanele de peste 50 de ani, cu colesterolul mai mic de 8, au un risc mai mare de a face un accident vascular. Din păcate, majoritatea medicilor nu știu acest lucru.

STRESUL UCIDE

Sursă foto: freepik.com

Și mai multe cercetări ulterioare au arătat cauza accidentelor vasculare la tineri. Nu este colesterolul crescut, ci stresul sever.

Din cauza stresului, la nivelul vaselor apare un spasm, care duce la accidente vasculare, iar colesterolul nu este de vină pentru acest lucru. Nu este cauza atacurilor de cord, dar crește pentru că ajută organismul să se recupereze de stres.

Dr. Shishonin dă un exemplu. O persoană se angajează în sport ca amator pentru sănătate. Primește efort fizic zilnic, mănâncă o dietă echilibrată, consumă suficiente grăsimi și proteine. Și apoi analizele de sânge arată că colesterolul lui este de 9 mmol/l.

„Cardiologii sunt îngroziți și îl întreabă pe pacient: „Fumeazi? Bei? Bărbatul răspunde: „Nu, dimpotrivă, fac exerciții pentru a fi sănătos”.

Doctorul spune: În nici un caz! Nu trebuie să vă stresați că, colesterolul crește. Nu mâncați gras! Știi, în general, colesterolul mare este genetic la tine. Trebuie să ai grijă, să iei statine și să-ți monitorizezi colesterolul la fiecare trei luni.

„Și omul sănătos se transformă într-un pacient care merge constant la analize pentru a vedea dacă colesterolul lui a crescut peste 5,5 mmol/l”, spune dr. Shishonin.

Potrivit acestuia, colesterolul sportivilor poate ajunge la 12-15 mmol/l. Efortul fizic intens a dus la creșterea acestuia, deoarece colesterolul este necesar pentru recuperare.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

12 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

41 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: