Din cuprinsul articolului
Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste limite normale şi uneori simptomele sunt neobişnuite.
Medicul dietetician spune că, pe lângă deteriorarea a dinților, există şi alte semne care nu sunt evidente la prima vedere, precum oboseala și durerea de articulații.
1. Lipsă de energie și somn neodihnitor
Zahărul oferă o scădere rapidă de glucoză, urmată de o scădere la fel de bruscă. Acest lucru duce la faptul că o persoană devine rapid letargică și simte din nou dorința de mâncare. Consumul ridicat de zahăr adăugat poate, de asemenea, perturba tiparele de somn prin creșterea nivelului de cortizol.
2. Carii dentare
Zahărul poate hrăni bacteriile dăunătoare din gură. Acest lucru provoacă eroziunea smalțului și crește riscul de carii dentare.
3. Acnee
Consumul excesiv de zahăr poate afecta răspunsul pacreasului la secreţia de insulină. În timp, acest lucru agravează inflamația și producția de sebum, care înfundă porii și creează un mediu propice acneei.
4. Îmbătrânirea pielii
Cantități mari de zahăr adăugate în alimentaţie pot accelera îmbătrânirea pielii printr-un proces numit glicație. Acest proces are loc atunci când moleculele de zahăr se atașează de proteinele de colagen și elastină, de care pielea are nevoie pentru a menține elasticitatea și fermitatea.
5. Creșterea în greutate și obezitatea
Alimentele dulci sunt de obicei bogate în calorii, ceea ce contribuie la creșterea în greutate.
6. Hipertensiune arterială
Zahărul adăugat în exces poate provoca, de asemenea, inflamație, care stresează organismul prin deteriorarea vaselor de sânge și împiedicarea circulației corecte a sângelui, fapt tradus inclusiv prin apariţia hipertensiunii arteriale.
7. Boli de inimă
O dietă bogată în zahăr poate crește nivelul de trigliceride, un tip de grăsime din sânge legată de bolile de inimă.
8. Grăsimi acumulate la nivelul ficatului
Când ficatul este supraîncărcat cu exces de grăsime, celulele adipoase se pot acumula în țesutul hepatic.
9. Depresie
Consumul ridicat de zahăr adăugat poate provoca fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ducând la schimbări de dispoziție, iritabilitate și oboseală, ceea ce poate agrava sentimentele de depresie.
10. Deteriorarea funcției creierului
Nivelurile crescute de inflamație și rezistența la insulină pot deteriora neuronii (celulele nervoase care trimit și primesc semnale din creier) și pot afecta funcția cognitivă.
Cum să faci față dependenței de zahăr?
Este recomandat să vă planificați dieta în așa fel încât fiecare masă să preceadă dorința de a mânca cât mai curând posibil.
Pe lângă cele trei mese obișnuite, ar trebui să aveţi gustări sănătoase și hipocalorice, pentru a reduce tentaţia să consumaţi ceva dulce între mese, iar asta poate rezolva și problema supraalimentării. Această metodă este considerată eficientă din simplul motiv că organismul are nevoie de zahăr doar în caz de foame.
De asemenea, se recomandă utilizarea mai multor condimente naturale la felurile principale. Acestea ajută la combaterea dorinței de a mânca dulciuri, păcălind receptorii din creier. Adaugaţi puțină scorțișoară, vanilie, nucșoară, coriandru sau cimbru în mâncîruri pentru reglarea metabolismului și a nivelului de glucoză.
Acordați atenție ceaiurilor naturale din plante. Preferați ceaiurile de calitate aromate (ghimbir, citrice, hibiscus, mentă, fructe de pădure) care nu necesită adaos de zahăr.