Sari la conținut

Medic nutriţionist, despre efecte consumului de carne cu garnitură

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenţia că un consum excesiv de carne, în special carne roșie și procesată, poate dăuna sănătății.

De altfel, un studiu a scos în evidenţă că în special carnea procesată consumată de cel puțin trei ori pe săptămână, are un risc mai mare de apariție a nouă boli diferite, inclusiv cancer.

Însă asocierea cărnii cu garnitura poate fi de folos, mai ales că acest obicei culinar are o tradiție care a evoluat pe parcursul multor secole, având mai multe explicații. În primul rând, este vorba despre echilibrul gustativ și nutrițional: carnea, fiind bogată în proteine și grăsimi, se combină cu garnituri care aduc o varietate de texturi și arome, cum ar fi cartofii, orezul sau legumele.

Aceste garnituri pot echilibra atât gustul, cât și valoarea nutritivă a mesei, prin aportul de carbohidrați, fibre și vitamine.

„Asocierile dintre alimente înseamnă mai mult decât obiceiuri și tradiții culinare, în realitate au la bază argumente nutriționale. Combinația clasică dintre carne și garnitură nu este întâmplătoare, iar faptul că ne place șaorma cu de toate nu e de mirare!

Asta până ne-au încurcat nutriționiștii când ne-au spus că ele se mănâncă separat…dacă vrem să slăbim! Mâncatul de slăbit e una, iar mâncatul sănătos și echilibrat e cu totul altceva”, explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Combinaţii benefice

Răspunsul nu ține doar de obiceiurile culinare, ci de știința nutrițională. Asocierile între alimente nu sunt întâmplătoare; ele ajută la o digestie mai eficientă și la o absorbție optimă a nutrienților. Mâncatul combinat corect sprijină sănătatea, iar micile ajustări în alimentație pot face o mare diferență în stilul nostru de viață.

„Pentru că natura ne-a vrut omnivori, adică să mâncăm din toate. Și ca să ne oblige să facem asta, nu a creat un aliment complet, care să conțină toți nutrienții. Avem proteine și grăsimi în produsele de origine animală, iar fibre și glucide doar în produsele de origine vegetală. O farfurie ideală înseamnă carne, cartofi și salată, ca să avem proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre și vitamina C- fiecare vine cu aportul lui și acoperim toate categoriile de alimente.

De ce nu mâncăm mămăligă goală? Pentru că nu conține niciun gram de grăsimi, proteinele vegetale sunt incomplete și nu are vit. B3. Oamenii săraci sufereau pe vremuri de pelagră, pentru că nu aveau un pic de carne, brânză sau ou lângă mămăligă”, mai spune dr. Mihaela Bilic.

mamaligă
sursa foto: youtube.com

Efectele comibaţiei dintre legume şi carne

Atunci când combinăm alimentele corect, acestea se completează și se potențează reciproc. Aceasta crește eficiența absorbției și metabolismului.

De exemplu, fierul din carne se absoarbe mai bine în mediu acid, motiv pentru care este recomandat să adăugăm legume sau sos de roșii în tocănițe. În plus, vitaminele și fitonutrienții liposolubili din legume au nevoie de grăsimi pentru a fi absorbite corect, iar de aceea este benefic să adăugăm brânză sau ulei în salate.

„Când mâncăm asociat are loc o sinergie nutrițională, alimentele se completează și se potențează între ele, le crește bioeficiența la capitolul absorbție și metabolism. Fierul din carne se absoarbe mai bine în mediu acid, motiv pentru care punem legume sau sos de roșii în tocăniță. Vitaminele și fitonutrienții liposolubili din vegetale au nevoie de grăsime, motiv pentru care punem brânză sau ulei în salată.

Știați că există un factor numit MPF (meat, poultry, fish) prezent în alimentele de origine animală? Este un element stimulator pentru absorția de fier din legume și cereale, care încurajează și recomandă asocierile alimentare.

Pentru creșterea utilizării fierului non-hemic și combaterea anemiei, făinoasele și legumele au nevoie de carne sau pește la aceeași masă, iar salatele și sendvișurile trebuie să conțină un pic de șuncă sau de brânză- așa ajutăm absorția fierului din pâine și legume”, mai explică celebra nutriţonistă.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel