În această perioadă, românii caută alternative la alimentele obișnuite, însă nu toate produsele de post sunt benefice pentru organism. Un exemplu controversat este margarina, despre care medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că poate fi dăunătoare sănătății.

Acest produs este plin de acizii grași trans

Mihaela Bilic explică faptul că margarina, cel mai invocat exemplu atunci când se vorbește despre acizii grași trans, dăunători sănătății, a apărut într-o situație de criză, după război, când omenirea nu avea ce să mănânce.

Hidrogenarea uleiului vegetal a permis transformarea acestuia într-un produs asemănător untului, dar consumul de margarină are efecte nocive asupra sănătății.

„Margarina, cel mai invocat exemplu atunci când este vorba despre acizii grași trans, dăunători sănătății, a apărut într-o situație de criză, după război, când omenirea nu avea ce să mănânce. Hidrogenarea uleiului vegetal a permis transformarea acestuia într-un produs asemănător untului, dar consumul de margarină are efecte nocive asupra sănătății”, explică Mihaela Bilic.

Margarina este adesea folosită nu doar pe pâine, ci și în diverse produse de panificație, cum ar fi cornuri, biscuiți sau prăjituri, datorită prețului scăzut și stabilității mari.

Cu toate acestea, este esențial să evităm consumul frecvent al acestor produse și să le preferăm pe cele realizate cu ingrediente mai sănătoase, cum ar fi untul sau alte grăsimi naturale.

Mihaela Bilic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimente sănătoase recomandate în post

Pentru un post echilibrat și sănătos, Mihaela Bilic recomandă includerea în alimentație a unei varietăți de legume și fructe, precum:

  • Legume: ciuperci, fasole, varză, broccoli, spanac, conopidă.
  • Fructe: avocado, banane, mere, pere.
  • Alternative vegetale: lapte de migdale, quinoa, porumb.

Aceste alimente nu doar că respectă regulile postului, dar aduc și numeroase beneficii pentru sănătate, oferind organismului nutrienții necesari.