Sari la conținut

Medic nutriționist: Acestea sunt cele mai bune alimente și băuturi pentru creier și memorie

Sursă foto: sursa doctorulzilei.ro

Medic nutriționist: „Oamenii care consumă o dietă mai echilibrată au o inteligență mai bună”, afirmă dr. Wei Cheng.

Alimente hrănitoare care conțin mulți nutrienți

Sănătatea creierului depinde cu siguranță de dietă, potrivit medicilor. Includerea în dietă a unei varietăți de alimente hrănitoare care conțin mulți nutrienți diferiți este cheia memoriei, a remarcat nutriționistul Sarah Berry din Londra, ppotrivit Telegraph.

alimente pentru creier
Imagine creată cu AI

Un studiu recent publicat în revista Nature Mental Health a confirmat acest lucru și a arătat că atunci când vine vorba de sănătatea creierului, nimic nu bate o dietă echilibrată.

„Oamenii care consumă o dietă mai echilibrată au o inteligență mai bună, viteză de procesare a informațiilor, memorie și funcție executivă”, a spus coautorul studiului, dr. Wei Cheng.

Cu toate acestea, după cum a remarcat nutriționistul Dr. Berry, „unele alimente și băuturi conțin ingrediente care ne pot ajuta cu adevărat creierul”.

Acestea sunt somonul, nucile și semințele, varza, cafeaua, ceaiul, produsele din cereale integrale, uleiul de măsline extravirgin.

Cele mai bune alimente și băuturi pentru creier și memorie

Somonul este bogat în acizi grași omega-3, care sunt importanți pentru sănătatea inimii și a sistemului imunitar, precum și pentru sănătatea creierului.

Medicul împărtășește, citând cercetări conform cărora suplimentele de omega-3 luptă împotriva simptomelor depresiei și, de asemenea, pot ajuta la prevenirea acesteia.

Nucile și semințele: sunt o sursă de nutrienți și conțin polifenoli care afectează sănătatea creierului. Nucile sunt deosebit de utile pentru activitatea creierului. Un studiu din 2020 a constatat că consumul de nuci îmbunătățește memoria și funcția creierului.

Varză: această legumă este bogată în nutrienți și fibre care au fost legate de încetinirea declinului cognitiv. Cafeaua susține și funcțiile cognitive ale creierului, a remarcat nutriționistul Gabriela Peacock.

„Un studiu din ianuarie 2024 a constatat că două până la trei căni de cafea sau ceai pe zi au redus riscul de demență cu 28%”, relatează expertul.

Ceaiul verde: contine L-teanina, care ne poate imbunatati calitatea somnului prin stimularea serotoninei, calmarea anxietatii si cresterea nivelului de fericire. Cerealele integrale sunt un alt aliment de pe listă.

„Cercetătorii au descoperit niveluri de scădere a funcției cognitive și a memoriei la cei care mănâncă în mod regulat cereale integrale”, spune dr. Sarah Berry.

Ulei de măsline extravirgin: este bogat în polifenoli, care sunt benefice pentru sănătatea creierului.

Uleiul de măsline scade riscul de demență

Potrivit cercetătorilor de la Harvard, consumul unei jumătate de linguriță de ulei de măsline pe zi este suficient pentru a reduce riscul de a muri din cauza demenței cu 28%. Uleiul de măsline este foarte benefic pentru sistemul digestiv.

Îmbunătățește activitatea stomacului, intestinelor, pancreasului și ficatului, susține vindecarea ulcerelor stomacale și duodenale. Uleiul de măsline are un efect coleretic și ușor laxativ. Aceasta este o proprietate rară și valoroasă, deoarece alte uleiuri vegetale nu au un efect coleretic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel