Sari la conținut

Medic nutriționist: acest suc de fructe este periculos pentru diabetici! Crește nivelul zahărului din sânge alarmant!

Omul de știință în nutriție de la British Nutrition Foundation, Sarah Coe, și-a împărtășit experiența cu privire la sucul de fructe și la glicemie.

Când faceți cumpărături la supermarketul local, s-ar putea să întâlniți diferite sucuri de fructe; unele sunt etichetate „din concentrat”, în timp ce altele sunt „din pulpă”. Ar putea alegerea unuia față de celălalt să influențeze nivelul zahărului din sânge pentru diabetici? Coe a explicat: „Spre deosebire de fructele întregi, sucul de fructe – fie din concentrat sau nu din concentrat – conține zaharuri libere”.

Ea a explicat că zaharurile libere sunt „eliberate din structura fructului”, astfel încât consumul acestuia ar trebui să fie „limitat”.

„Putem bea un pahar de suc mult mai repede și în cantități mai mari decât ne-ar trebui să mâncăm numărul de fructe întregi necesare pentru a-l face”, a început ea.

„Așadar, este foarte ușor să bei cantități mari de suc de fructe într-un interval scurt de timp și acest lucru poate duce la un consum excesiv de calorii, precum și de zaharuri.

Acest lucru poate duce la creșterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce poate fi o preocupare specială pentru persoanele care trăiesc cu diabet”.

Sursa: Unsplash

Riscurile persistente ale glicemiei crescute (hiperglicemie), după cum a subliniat NHS, includ afectarea permanentă a nervilor și a ochilor.

„De obicei, nu este o problemă serioasă dacă glicemia este uneori ușor ridicată pentru o perioadă scurtă de timp”, notează NHS.

„Dar glicemia crescută poate cauza probleme grave dacă rămâne ridicată pentru o perioadă lungă de timp sau ajunge la un nivel foarte ridicat”.

Semne de avertizare ale nivelului crescut de zahăr din sânge:

  • Senzație de sete acută
  • Urinezi mult
  • Senzație de slăbiciune sau oboseală
  • Vedere încețoșată
  • Pierdere în greutate.

Un test privind nivelul de zahăr din sânge la domiciliu va arăta peste 7 mmol/L ca o citire „mai mare” atunci când este făcut la prima oră dimineața, înainte de a mânca.

O valoare „ridicătă” a glicemiei este de obicei peste 11 mmol/L atunci când testul este efectuat în orice alt moment.

Cu toate acestea, diabeticii sunt încurajați să vorbească cu echipa lor de îngrijire a diabetului despre nivelul țintă al zahărului din sânge.

În timp ce „sucurile de fructe neîndulcite pot oferi nutrienți precum vitaminele și mineralele”, a spus Coe, oamenii ar trebui să-și limiteze consumul la un „pahar mic” pe zi (150 ml).

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel