Categories: Stil de viaţă

Medic: NU mâncați aceste 5 alimente la cină, sunt dăunătoare pentru metabolism

Alimente dăunătoare pentru metabolism. Metabolismul reprezinta procesul prin care alimentele sunt transformate în energie, care este esențiala organismului ca funcțiile sale să se desfășoare, dar ce alimente nu ar trebui să alegem la cină pentru a nu ne dăuna metabolismului.

„Nu este nevoie să dai cina inamicului, așa cum ne sfătuiește o zicală celebră, crede doctorul. Trebuie doar să excludeți din el anumite alimente, precum cartofii, orezul, pastele, dulciurile și fructele cu indice glicemic ridicat”, explică dr. Panova.

Alimente permise și interzise la cină

„Masa de seară este necesară pentru reglarea corectă a metabolismului, astfel că refuzul de a mânca seara va încetini activitatea metabolică și va contribui la creșterea țesutului adipos”, subliniază dr. Panova, medic nutriționist

 

„Alege proteine ​​slabe: pui, curcan, carne slabă de vită, ouă, pește sau fructe de mare. Ca garnitură, preferați legumele crude și  fierte, înăbușite, nu prăjite. Puteți face o salată de legume proaspete”, ne sfătuiește medicul.

Ce alimente nu sunt potrivite pentru cină?

„Carbohidrați simpli – pune deoparte cartofii, orezul alb și pastele pentru o altă masă. Acest aliment va afecta negativ starea pancreasului și va începe să producă cantități mari de insulină. Insulina este periculoasă deoarece provoacă obezitate și diabet de tip 2.

Dacă nu mănânci nimic altceva, te poți baza pe carbohidrați complecși: orez brun, de exemplu. O porție nu trebuie să depășească 150 de grame, dar este mai bine să te oprești la 100 de grame”, spune nutriționistul.

Este strict interzis să mănânci dulciuri și produse de patiserie la cină, notează medicul. Ea le numește „o adevărată bombă calorică”. Este delicios, dar garantat că îți crește glicemia.

Excesul de insulină va bloca producția de somatotropină, un hormon de ardere a grăsimilor. Este sintetizat în timpul somnului și sprijină descompunerea țesutului adipos.

Hormonul somatotrop este implicat în procesele metabolice ale proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, precum și în reglarea echilibrului apei. Are legatura cu cresterea organismului si este foarte important pentru copii; numit și hormon de creștere. Somatotropina, conform cercetărilor, poate întineri organismul, literalmente „întorcând timpul înapoi”.

Atenție: există și un efect secundar negativ – somatotropina poate favoriza creșterea tumorilor existente, atât benigne, cât și maligne. Alegerea mâncărurilor sărate pentru cină, inclusiv afumurilor, va duce la balonare, potrivit Actualno.

Dormirea suficientă va fi problematică – mâncarea sărată vă face sete, consumul excesiv de alcool duce la nevoia frecventă de a urina noaptea.

„Sosurile din magazin și carnea grasă sunt o alegere proastă, deoarece activitatea metabolică încetinește noaptea. O astfel de cină va duce la greutate în stomac, digestie proastă și dificultăți de adormire, iar pe termen lung va duce la supraponderalitate”, spuse doctorul.

De asemenea, fructele cu indice glicemic ridicat nu trebuie consumate la cină din cauza efectului lor de creștere a nivelului de zahăr din sânge, mai spune medicul specialist.

 

 

 

Recent Posts

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

6 minute ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

35 de minute ago

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

o oră ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

o oră ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

o oră ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

2 ore ago

Citeste si: