Sari la conținut

MEDIC: NU faceți asta în Postul Crăciunului. Iată care sunt riscurile

dieta
Sutrsa foto: arhiva Doctorul Zilei
Renuntarea la mancare

MEDIC: NU faceți asta în Postul Crăciunului. Iată care sunt riscurile la care vă supuneți. Mai bine aveți grijă și preveniți decât să regretați mai apoi.

Creștinii sărbătoresc nașterea Mântuitorului Iisus la 25 decembrie și, înainte de marea sărbătoare, se postește timp de 40 de zile.

Postul Crăciunului începe la jumătatea lunii noiembrie 2022, pe data de 15 noiembrie și va ține până pe data de 24 decembrie 2022.

Postul negru înseamnă abstinență de la mâncare și alte plăceri. Numai că specialiștii din domeniul medical atrag atenția asupra riscurilor la care se expun persoanele care aleg să țină post negru.

Atenție, iată ce trebuie să știm despre alimentația în timpul Postului

Cu o experiență de peste 22 de ani de experiență în sănătate, medicul Florin Ioan Bălănică, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt riscurile la care se supun persoanele care aleg să țină post și au o stare de sănătate precară.

”Postul religios face parte din cultura fiecărei populații în parte. Românii au postul de miercuri și vineri, dar toate popoarele au o formă de post.

Dacă noi avem o stare bună de sănătate, ceea ce nu este cazul pentru majoritatea românilor, și alegem să ținem post, nu se va întâmpla nimic în defavoarea noastră în cazul în care știm să trecem

corect de la alimentația de dulce, la alimentația de post, iar mai apoi să facem trecerea de la alimentația de post, la alimentația de dulce.

Sunt multe persoane obeze sau cu patologii metabolice care aleg să țină postul religios neînțelegând că își pun sănătatea în pericol.

Proteina de origine animală vs. proteina de origine vegetală sunt diferite. Proteina de origine animală este o proteină completă, iar cea de origine vegetală este una incompletă”, a explicat doctorul Florin Ioan Bălănică pentru DC Medical.

3 secrete pentru a NU ne îngrășa în timpului postului

De asemenea, medicul mai atrage atenția și asupra unui alt pericol, al îngrășării. Din păcate, multe persoane au problema aceasta în post. Iată ce ne sfătuiește medicul.

”În egală măsură, pregătirea pentru post presupune să am mâncarea potrivită. Ce facem noi românii?

Vrem să ținem post, suntem foarte ocupați, nu acordăm atenție prevenției și, în momentul în care luăm această decizie, în jurul nostru avem covrigul, cartoful prăjit, piure, orez, zacusca, lucruri

bogate în carbohidrați și amidon sau lucruri bogate în grăsime pe care le vom consuma în cantitate mare pentru nu sunt sub nicio formă sățioase.

Proteine animale vs proteine vegetale

Proteina de origine animală este sățioasă. Proteina de origine vegetală nu este sățioasă. Trebuie să consumăm volume mari și foarte des. Cea mai mare parte a persoanelor care țin post iau în greutate în perioada postului.

Trebuie să ținem cont de trei criterii în momentul în care dorim să ținem postul religios: trecerea de la dulce, la post, trecerea de la de post la dulce, iar atunci când ne hotărâm să ținem post trebuie să

ne pregătim alimentele potrivite, să le preparăm în casă și să avem alegerile potrivite care să conțină proteină și nu preponderant carbohidrați și grăsime care ne vor face să luăm în greutate”, a mai precizat sursa citată.

În timp ce fastingul intermitent tinde să fie mai frecvent, unii oameni preferă să postească pentru perioade mai lungi.

De asemenea, este vital să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea, care este una dintre complicațiile potențiale majore ale posturilor mai lungi.

Așadar, iată care sunt sfaturile medicului pentru a nu ne pune în pericol sănătatea și silueta sau dieta (acolo unde este cazul) și pentru a posti întru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Întreaga echipă Doctorul Zilei vă dorește un post binecuvântat și sănătate maximă! Doamne, ajută!

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel