Categories: Ştiri sănătate

Medic: „Nu dați aspirină copiilor până la 18 ani!”. Administrarea necorespunzătoare poate avea consecințe grave

În cazul copiilor, până la o anumită vârstă, anumite medicamente nu sunt indicate. Acestea pot provoca reacții adverse sau pot conține substanțe pe care organismul copiilor nu este pregătit să le integreze în mod corespunzător. 

Când vine vorba de tratamentul adulților, există o gamă largă de medicamente potrivite pentru aproape orice afecțiune. În cazul copiilor, însă, variantele sunt mai restrânse. Medicamentele destinate copiilor sunt adaptate nevoilor organismului, care poate fi sensibil la anumite substanțe pe care adulții le pot folosi în siguranță.

Un astfel de medicament este aspirina. Aceasta nu este indicată pentru copiii și adolescenții până în 18 ani, întrucât poate afecta diferite organe, având un potențial letal.

De ce nu este recomandată aspirina pentru copii?

Vasi Rădulescu, medic, a explicat motivele pentru care aspirina nu trebuie administrată copiilor până în 18 ani, potrivit DC News.

„Știați că banala aspirină vă poate omorî copiii?Am primit un mesaj și m-am întristat: o doamnă îi dăduse micuțului aspirină pentru a scădea febra, pentru că asta avea prin gospodărie. Febra revenea și mă întreba ce mai putea face… Trebuie să știți două lucruri mari și late aici:

1. Nu dați aspirină copiilor până la 18 ani! La salicilați, copiii pot face fenomen Reye, cu afectare gravă a ficatului, rinichilor, creierului și risc mare de deces. Atenție la orice alt preparat care conține salicilați, inclusiv la conserve care pot avea așa ceva.

2. Febra se scade cu paracetamol sau ibuprofen, cu măsuri auxiliare (împachetări mai reci), cu controlul eficient al afecțiunii de bază. Nu cu aspirină la copii! Nici cu usturoi sau cu frunze de margaretă, dar pe acestea cred că le știți deja.

Încercați să nu dați paracetamol și ibuprofen în aceeași perioadă, pentru că pot suma efectele adverse. Mergeți pe ce funcționează, dar un agent antitermic, nu ambele.

Rețineți mai ales punctul 1. Ar trebui să-l cunoască toată lumea. Orice situație particulară se discută atent cu medicul”, a explicat specialistul.

 

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

29 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

48 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: