Categories: Expertul zilei

Medic neurolog român: cum este afectat creierul unei persoane geloase? Imagini RMN: „Priviţi imaginile, pentru că aşa arată gelozia în creierul nostru!”

Medicul neurolog Cristina Căliman, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Gorj, a dezvăluit cum este afectat creierul unei persoane care se confruntă cu sentimente de gelozie.

Descoperirea a fost făcută de medicul neurolog în urma analizării creierelor persoanelor care suferă de gelozie. Se pare că această emoţie puternică face ca în creier să se activeze mai mulţi ganglioni bazali, talamus şi alte asemenea structuri.

„Până la un punct, sentimentul de gelozie poate fi un stabilizator al unei relaţii amoroase (cum se spune în popor, «un pic de gelozie nu strică»), dar gelozia care trece peste acel ‘punct’ devine patologică, dezadaptativă (gelozie morbidă), distrugând relaţii.

Cu atât activarea structurilor cerebrale evidenţiate mai sus e mai mare, în cazul în care apar gânduri că partenerul ar putea fi atras de altcineva. Pentru că până la urmă totul e biologie, modul în care creierul nostru răspunde la sentimentul de gelozie prin activarea mai mult sau mai puţin puternică a unor regiuni cerebrale, ne dictează comportamentul.

Sentimentul de gelozie produce activări la nivelul anumitor structuri din creier (ganglioni bazali, talamus etc.), activări pe care le puteţi observa pe aceste imagini sub forma diverselor nuanţe de culoare cuprinse între galben şi roşu”, a transmis medicul Cristina Căliman într-o postare pe rețelele sociale.

Radiografia geloziei

Specialistul a prezentat şi „radiografia geloziei”, imaginile obţinute făcând RMN- uri funcţionale la persoane ce se simţeau geloase pe parteneri. „Priviţi imaginile, pentru că aşa arată gelozia în creierul nostru!”, spune ea.

Cum este afectat creierul atunci când suntem într-o relație romantică?

Doamna doctor neurolog Cristina Căliman a explicat și cum se prezintă creierul atunci când este implicat într-o relație romantică armonioasă.

„Spunem „te iubesc cu toată inima mea”, dar realitatea este că nu cu inima iubim, ci cu creierul, mai exact cu anumite zone din creier care se activează atunci când suntem îndrăgostiți.

Aceste zone le puteți vedea marcate cu nuanțe de galben până la roșu pe imaginile de mai jos, în funcție de cât de intens se activează. Imaginile au fost obținute de cercetători efectuând RMN-uri cerebrale funcționale mai multor îndrăgostiți.

Zonele implicate în iubirea romantică sunt localizate în cortexul prefrontal medial și la nivelul anumitor structuri ale liniei mediane posterioare (spre exemplu precuneus, cortexul cingulat posterior)”, a explicat medicul neurolog.

Recent Posts

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

27 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

58 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

o oră ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

3 ore ago

Citeste si: