Din cuprinsul articolului
Dacă ați întâmpinat vreodată dificultăți în reamintirea unor fragmente importante de informații din trecut. sau v-ați luptat să vă concentrați în momentele critice, poate fi timpul să vă regândiți combustibilul pe care îl puneți în organism.
Uneori uităm că creierul nostru consumă aproximativ 20% din caloriile corpului nostru și necesită multă energie pentru a îndeplini sarcinile complexe de gândire pe care mulți dintre noi le angajăm zilnic.
Cu toții suntem familiarizați cu ideea că suntem ceea ce mâncăm, dar alimentele pe care le consumăm ne pot influența și funcționarea creierului pe termen scurt și lung. De asemenea, necesită nutrienți specifici; antioxidanți și acizi grași omega-3, care ajută la procesul de construire și reparare a celulelor creierului.
„Dieta noastră are de jucat un rol cheie în a ne ajuta cu performanța creierului nostru astăzi și cu sănătatea creierului pe termen lung”, spune cercetătorul și doctorul Joanna McMillan.
„Obișnuiam să credem că demența este doar un joc la loto cu bătrânețea, dar deși unii dintre noi vor trage acea carte îngrozitoare indiferent de ceea ce facem, cei mai mulți dintre noi pot face multe pentru a reduce riscul mâncând bine.”
Iată care sunt superstarurile alimentare pe care veți dori să le includeți în dietă, pentru a obține în mod constant performanța optimă.
De la kimchi la chefir și iaurt, alimentele fermentate joacă un rol esențial în sănătatea intestinală și cognitivă, deoarece conțin probiotice.
Alimentele bogate în probiotice sunt larg cunoscute că promovează o digestie sănătoasă prin furnizarea de bacterii bune intestinului nostru. Consumul de cantități mari de tempeh – boabe de soia fermentate – a fost, de asemenea, asociat cu o memorie îmbunătățită. Cu toate acestea, s-a demonstrat că alimentele fermentate ne îmbunătățesc starea de spirit și cogniția. Probabil ați auzit de conexiunea minte-intestin, care se referă la semnalele de comunicare care circulă între creier și sistemul gastrointestinal.
„Intestinul nostru găzduiește aproximativ 100 de trilioane de bacterii, iar echilibrul dintre bacteriile bune și rele determină modul în care intestinul nostru afectează restul corpului nostru”, explică medicul psihiatru nutriționist Dr. Uma Naidoo.
Aproximativ 60% din creierul nostru este format din grăsime. Deoarece corpul nostru nu este capabil să producă grăsimi, este esențial să le consumăm prin dieta noastră.
Peștii grași, cum ar fi somonul, păstrăvul, tonul, sardinele și heringii, sunt bogați în acizi grași omega-3, de care creierul nostru are nevoie pentru a produce și a repara celulele creierului.
Aceste grăsimi pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv, îmbunătățind în același timp capacitatea de a învăța și de a reaminti informații.
„Recomand apă rece, pește gras, în special somon din Alaska, macrou, pește albastru, sardine sau hamsii”, spune doctorul în neuroștiință Lisa Mosconi potrivit CEO Magazine. „Toți sunt foarte bogați în omega-3 de care creierul tău are nevoie zilnic.”
Grăsimile sănătoase, antioxidanții și vitamina E conținute în nuci pot avea un impact pozitiv asupra sănătății generale a creierului. Vitamina E, în special, a fost remarcată pentru proprietățile sale de protecție a celulelor.
Nucile, care sunt bogate în această vitamină, au forma creierului dintr-un motiv clar – oferă ceea ce are nevoie pentru a funcționa bine. Aceste nuci conțin un acid gras omega-3 pe bază de plante și compuși polifenolici care protejează împotriva inflamației și a stresului oxidativ, ceea ce sugerează că ați putea menține creierul să funcționeze optim pentru mai mult timp și poate chiar să preveniți dezvoltarea demenței pe termen lung.
Pentru cei cu poftă de dulce, fructele de pădure au mult mai mult decât gustul lor răcoritor și profunzimea aromei. Mosconi subliniază că „boabele de fructe de pădure sunt pline de antioxidanți care ajută la menținerea ascuțită a memoriei pe măsură ce îmbătrânești”.
Conțin fibre și au indice glicemic scăzut, așa că ajută și la stabilizarea zahărului din sânge, adaugă ea. În timp ce căpșunile, coacăzele negre și murele sunt toate opțiuni excelente pentru reducerea inflamației și îmbunătățirea comunicării dintre celulele creierului, afinele au un conținut ridicat de flavonoide, despre care cercetătorii au descoperit că poate îmbunătăți funcția creierului la adulții în vârstă.
Broccoli și alte legume verzi – în special varza kale, verdeața de păpădie, spanacul și smogul elvețian – sunt toate surse bogate de vitamine, fibre, minerale și nutrienți care susțin un sistem nervos sănătos, spune Moscani.
Broccoli, varza kale, varza de Bruxelles și bok choy aparțin în plus grupului de legume crucifere care conține compuși – glucozinolați – care scad riscul de tulburări neurodegenerative precum boala Alzheimer.
O băutură bogată în antioxidanți, sucul de rodie poate fi răspunsul pentru cei care suferă de ceață cerebrală. S-a demonstrat că îmbunătățește funcția memoriei și reduce inflamația. Punicalaginele (antioxidanți puternici) protejează celulele din corpul tău de deteriorarea radicalilor liberi, care este legată de tulburări cognitive.
„Probabil că nicio parte a corpului nu este mai sensibilă la daunele provocate de radicalii liberi ca creierul”, spune doctorul David Perlmutter, neurolog certificat și autor de bestselleruri din New York Times. Deoarece conține și magneziu, sucul de rodie vă poate ajuta chiar să obțineți un somn bun.
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…