Din cuprinsul articolului
O adevărată provocare a zilelor noastre este abordarea unui regim alimentar sănătos. De cele mai multe ori mâncăm de fugă sau chiar uităm să mâncăm, iar aceste aspecte se răsfrâng asupra sănătății corpului nostru. Într-un interviu pentru „Adevărul de Weekend”, medicul Alexandru Nechifor explică cât de important este să avem o alimentaţie echilibrată.
Potrivit specialistului, este recomandat „să mâncăm de toate”, însă cu moderaţie. De altfel, moderaţia este şi secretul pentru a avea o viaţă sănătoasă.
„În lumea modernă avem câteva probleme majore atunci când discutăm despre menţinerea unui intestin sănătos, spune medicul. „Aportul scăzut de fibre alimentare, acestea fiind printre componenţii alimentari care exercită cea mai mare influenţă asupra florei bacteriene intestinale, unele fibre având efecte prebiotice (sunt hrană pentru bacteriile intestinale).De asemenea, consumul excesiv de carne roşie şi alcool influenţează major echilibrul intestinal”.
Este o strânsă legătură între ceea ce se întâmplă în intestin şi sistemul imunitar, este concluzia oferită de Alexandru Nechifor, medic la Spitalul Judeţean Galaţi şi prorector la Universitatea „Dunărea de Jos”.
„Bacteriile care populează flora intestinală contribuie în mod esenţial la sănătatea sistemului imunitar al organismului, formând un scut de protecţie împotriva diferitelor afecţiuni ce pot apărea din cauza imunităţii scăzute. Este o strânsă legătură între ce se întâmplă în intestin şi statusul imunitar. Este adevărat că o problema la nivel intestinal afectează întreg organismul. Avem 100 de trilioane de microorganisme vii în intestine, ce cântăresc aproape 2 kg. Poate sună ciudat, dar fără aceste microorganisme, viaţa noastră, de multe ori nu ar fi posibilă.”
„În lumea modernă avem câteva probleme majore atunci când discutăm despre menţinerea unui intestin sănătos. Avem un aport scăzut de fibre alimentare, acestea fiind printre componenţii alimentari care exercită cea mai mare influenţă asupra florei bacteriene intestinale, unele fibre având efecte probiotice (sunt hrană pentru bacteriile intestinale).De asemenea, consumul excesiv de carne roşie şi alcool influenţează major echilibrul intestinal. Extrem de important este să menţinem un mix între ceea ce consumăm din punct de vedere alimentar şi efortul fizic şi psihic.”
„Aşa cum am afirmat mereu, trebuie să consumăm de toate în cantităţi rezonabile. De foarte multe ori când încercăm să ţinem cure de detoxifiere sau tratamente după ureche, facem mai mult rău. Moderaţia este cheia succesului în menţinerea sănătăţii şi tot ea în recuperarea ei.”
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…