Din cuprinsul articolului
De ce ne imbolnăvim și ce trebuie să facem ca să rămânem sănătoși? Acestea sunt câteva din întrebările la care dr. Florin Ioan Bălănică răspunde zilnic prin metoda sa de abordare a sănătății.
Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii despre starea de sănătate a omenirii, şi mai ales despre viitorul, ei sunt din ce în ce mai alarmante. Ce boli ne bântuie, cum le dăm de capăt, dar, mai ales, cum le împiedicăm să ajungă la noi, în corpul nostru înainte de fatalitate… sunt întrebări pe care ni le punem cu toţii, inconştient sau nu. Medicina modernă caută soluții globale, dar știe că ele sunt eficiente doar aplicate individual. Medicina personalizată este răspunsul la astfel de căutări.
Într-un interviu acordat, în exclusivitate, Doctorul zilei și Evenimentul zilei, dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică, membru al Academiei Americane de Nutriție și Dieteticăspune lucrurilor pe nume.
Enunță adevăruri fără a se ascunde în spatele unor termeni medicali greu de înțeles pentru publicul larg. Am vorbit despre bolile secolului, despre pacienţi delăsători sau medici iresponsabili, despre bolile metabolice cu care ne „hrănim” zilnic, cu alte cuvinte – despre starea de sănătate a naţiunii, între realitate şi mit!
Românii, locul 1 la mortalitate din cauza bolilor cronice
– Doctorul zilei: De ce se îmbolnăvesc oamenii?
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Oamenii se îmbolnăvesc pentru că au o perspectivă eronată asupra vieţii de zi cu zi. Trăim la întâmplare, privim sănătatea doar din perspectiva bolii şi aşteptăm, parcă, să vină cineva să ne dea sau să ne aducă sănătate. Am pierdut parcă şi bunul simț al omului simplu şi responsabil, iar legătura cu natura o mai regăsim doar în benzile desenate.
Stilul nostru de viață, pe „repede înainte”, cu mese sărite şi nesănătoase, cu foarte puțină mișcare și ore interminabile la birou se reflectă și în statisticile cu bolile ce „pârjolesc” tot mai mult populația lumii! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, până în 2030, peste 21 milioane de oameni vor suferi de cancer, 438 de milioane vor fi diabetici și 3,28 miliarde vor fi supraponderale. România se află pe locul 1 în Europa la mortalitatea în urma oricărei boli cronice. Statisticile medicale sunt dezastruoase, iar previziunile arată şi mai rău.
Responsabili de propria sănătate
– Sunt cifre îngrijorătoare. Cum se traduce în viața individului?
–Dr. Florin Ioan Bălănică: E momentul să părăsim statisticile. Să ne aducem aminte că Suntem Oameni, nu cifre în statistici medicale! O putem face doar alegând conştient să practicăm, începând de azi, un stil de viaţă sănătos. Sănătatea este o responsabilitate personală! Pacientul şi medicul trebuie să se reîmprietenească, ca să o scoatem la capăt. Pentru că, din păcate, suntem prizonierii obiceiurilor noastre.
-Doctorul zilei: Care sunt cele mai „proaste” obiceiuri?
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Mâncăm pe fugă şi ce apucăm. Dormim superficial. Alegem haotic în funcţie de emoţiile de moment. Alergăm bezmetici la Maratonul Vieţii, fără să ştim care este miza. Mă întrebi de ce se îmbolnăvesc oamenii? E simplu. Pentru că pot!
„Mintea este cea care determină starea de boală și o întreține”
– Doctorul zilei: Ce se îmbolnăvește mai întâi: corpul, mintea sau sufletul? Cum rupem cercul vicios?
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Eu astăzi aleg să tratez pacientul ca întreg, corp, minte şi suflet! Că degeaba îi „repar” inima ca organ funcţional, dacă inima ca organ emoţional rămâne stricată. El tot de inimă va muri, doar că de „inimă rea”, cum se spune în popor. Boala este încălcarea legilor naturii, spunea cu zeci de ani în urmă Charles Simmons.
Eu pledez pentru o schimbare de paradigmă în abordarea conceptului de să- nătate, pentru întoarcerea la rădăcini, la autentic, pentru reintegrarea omului în mediul său natural (ştiinţific şi metaforic vorbind).
Subconștientul este cheia
– Practic, ce înseamnă asta?
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Repet, sănătatea începe cu conştientizarea responsabilităţii per sonale! Alergăm dispe raţi după sănătate, numai după ce o pierdem! Asta-i realitatea secolului, din păcate! Mintea este cea care determină starea de boală şi o întreţine, dar noi ne încăpățânăm să dăm vina pe „destin”.
– Doctorul Zilei: De ce este mintea responsabilă pentru boală?
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Pentru că subconştientul nostru nu ştie de glumă. El este „lampa fermecată” care transformă în realitate gândurile pe care i le punem în braţe. El, de bună credinţă şi ascultător ca un servitor dedicat, le traduce ca dorin- ţe din moment ce le păstrăm cu ostentaţie „încuiate” acolo.
Şi atunci, vă întreb, de ce nu-i dăm proiecte sănătoase, în loc să-i cerem singurul lucru de care ne ferim „ca de ciumă”, şi anume boală…? Mai mult, experienţa personală, cei 22 de ani de practică în domeniul medical şi cazuistica foarte diversă experimentată în zeci de mii de de cazuri mi-au „demonstrat” ştiinţific că sănătatea nu înseamnă doar absenţa unei boli. Sănătatea este definită de echilibrul fizic, mental şi sufletesc şi tot procesul de echilibrare al acestor planuri nu poate începe mâine!
Pentru că, ştim cu toţii, mâine poate fi prea târziu. MÂINE este moartea motivaţiei, deghizată iscusit şi convingător în înger. Noi alegem dacă îi dăm voie să ne ia sănătatea.
Medicamentele nu ne vindecă. Doar anihilează simptomele
– Doctorul zilei: Medicina, acum, se bazează exclusiv pe medicamente. Nu ne putem vindeca fără ele?
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Sunt multe întrebări care fac hora în jurul medicamentelor şi mulţi medici nu îşi asumă răspunsuri tranşante, din păcate… Primul răspuns care ne vine în minte – „medicamentele vindecă boala” – este greşit!
Nu este nici pe departe ceea ce fac medicamentele. Medicamentele anihilează simptomele! Ele nu „găsesc” cauza! Boala nu se vindecă niciodată doar cu medicamente! Dacă verificăm topul celor mai vândute medicamente în România şi oriunde în lume observăm că niciunul nu tratează vreo boală şi toate se referă la simptome. Credinţa că medicamentele vindecă boala este un mit. Acestea „tratează” bolile după ce ele au apărut. (…)
– Să credem în conspirația mondială a industriei farmaceutice?
– Nu pierdeţi timpul căutând ţapi ispăşitori şi teorii ale conspiraţiei conduse şi alimentate de companiile farmaceutice. Aceste companii nu mint, ci doar ne spun adevărul lor. Gândiţi-vă cât de neprofitabil este un medicament care vindecă boala (…). Unde este consumul de masă atunci şi de unde profiturile? (…)
– Și atunci, cum vindeci boala? Ce le spuneți pacienților?
Dragii mei, putem vindeca împreună, şi aici mă refer la echipa imbatabilă medic-pacient, cea mai mare parte dintre bolile care acum se tratează cu primele 30 din cele mai vândute medicamente din lume. Şi spun asta cu toată responsabilitatea specialistului. Metoda „Dr. Bălă- nică” pentru asta a fost construită.
Eu spun mereu asta pacienţilor mei, celor cărora le vorbesc despre boală şi sănătate: „Nu există succes în lupta cu boala, dacă nu se lucrează în echipa medic-pacient! Doar în această formulă atacăm „duşmanul” numit boală… Medicul şi pacientul sunt de aceeaşi parte a baricadei, dacă ambii înţeleg asta!
Doar aşa boala îşi pierde autoritatea şi puterea cu care este investită şi începe procesul de vindecare! (…) Medicul nu face minuni de unul singur, atât timp cât pacientul se situează, ca şi implicare activă, în afara problemei de rezolvat şi aşteaptă cu mâinile în sân reîntoarcerea sănătății pierdute!
– Mulți medici se plâng că pacienții caută pe internet și-și pun singuri diagnostic și iau tratament…
– Vreau să subliniez asta, că este foarte important în plină eră digitală: Boala nu se tratează cu soluţii adunate de ici-colo! Nu găsim tratamente pe Google, Facebook sau la tarabă! De acolo luăm informaţii pentru cultura noastră generală…
Tratamentul îl cerem medicului. El deţine cunoaşterea ştiinţifică şi are capacitatea de integrare, iar pacienţii trebuie să îi susţină demersul, să fie proactivi, responsabili, serioşi şi asumaţi. Doar aşa vindecăm boala! După cum spunea Mark Twain, „ai grijă când citeşti cărţi pentru sănătate. Poţi muri din cauza unei greşeli de tipar”. Şi acest lucru este valabil şi pentru pacienţi, dar şi pentru mulţi medici, care iau ad-literam buchea căr- ţilor de medicină şi nu privesc omul ca un întreg!
„Cancerul ne suflă zilnic în ceafă”
– Doctorul zilei: Ne putem vindeca, prin abordarea aceasta, a dumneavoastră, de bolile cronice?
– Dr. Florin Ioan Bălănică: O problema de „siguranţă naţională”, ca să zic aşa, în România, este cancerul. Această „sperietoare” este pe locul 2 în topul cauzelor mortalităţii în România şi urcă vertiginos.
Mă întrebaţi dacă putem vindeca bolile cronice? Putem, categoric! Dar nu cu medicamente, răspicat vă spun, nu cu medicamente! Nu-i aşa de simplu, am luat pastila, ne-am vindecat! Pentru că boala este becul roşu care ne arată că suntem pe drumul greşit. Ca să scăpăm de ea, trebuie să vedem de ce s-a aprins becul roşu. Care-i cauza!
– Cum să abordăm boala asta?
– Referitor la cancer, aici starea de fapt a naţiunii este gravă. Tot omul are în familie cel puţin un mort de cancer pe care îl pomeneşte! Cancerul ne suflă zilnic în ceafă. Şi noi facem cu el, ca în povestea drobului de sare… Aşteptăm inerţi să vedem, cade sau nu cade… Dar cancerul trebuie şi el abordat dintr-o perspectivă mai largă: care începe cu aflarea cauzei lui… Pentru că, odată ce am găsit şi vindecat cauza, cancerul moare!
– Concret, cum facem?
– Concret, când atacăm boala, ca şi la război, ne facem un plan de atac și pornim la luptă! (…)
Interviu realizat de Dana Lascu