Din cuprinsul articolului
Merele sunt fructe cu un conținut ridicat de fier si vitamina C – din acest motiv sunt bune pentru sânge și imunitate. Ambele elemente nutritive sunt cheie nu numai pentru creșterea hemoglobinei, ci și pentru apărarea imunitară a organismului.
Dar, potrivit medicului rus Lyudmila Lapa, merele coapte sunt mai sănătoase ca sursă de fier. Expertul explică că acest lucru este valabil și în cazul bananelor.
Beneficiile merelor coapte
Terapeutul adaugă că fructele în general ar trebui acum consumate cu prudență – nu ajută la compensarea lipsei de vitamine.
„Iarna nu conțin vitamine, acest lucru s-a dovedit deja”, spune specialistul.
Potrivit expertului, merele și bananele ar trebui consumate mai mult ca sursă de oligoelemente, fier, și nu vitamine. Dr. Lapa precizeaza ca mărul conține fier într-o forma pe care organismul o poate absorbi doar după tratamentul termic al fructului. Medicul împărtășește, de asemenea, ce alimente ajută la menținerea imunității bune primăvara.
Medic: dietă sănătoasă ajută organismul să se protejeze de infecțiile sezoniere
Medicul subliniază că alături de odihnă, o dietă sănătoasă ajută organismul să se protejeze de infecțiile sezoniere. În primul rând, medicul recomandă să consumați alimente cu un conținut ridicat de vitamina C.
„Organismul nostru slăbește primăvara, când nu sunt suficiente vitamine și nimeni nu a inventat încă ceva mai bun decât vitamina C, mai ales dacă există probleme cu mucoasele – dureri în gât, curge nasul, dureri de gingii. Vitamina C poate fi obținută din lămâi și portocale dacă nu există alergie”, spune dr. Lyudmila Lapa.
Portocala este un fruct care potolește perfect setea și atenuează senzația de foame.
Are următoarele beneficii pentru organism:
- dezinfectează mucoasele;
- are un efect imunomodulator;
- protejează gingiile și țesutul bucal de inflamație;
- stimulează funcția intestinală;
- neutralizează acțiunea radicalilor liberi;
- normalizează metabolismul;
- previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Portocala este un fruct care dă putere și îmbunătățește starea de spirit. Aceasta este o adevărată descoperire pentru menținerea sănătății în timpul răcelilor sezoniere și bolilor virale. Portocala este bună și pentru protejarea vaselor de sânge.
Dintre citrice, lămâia are cel mai mare conținut de vit. C. 100 g de pulpă conține 40 mg, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din doza zilnică pentru o persoană. Lămâia conține și mult acid pantotenic (vitamina B5) – 0,2 mg.