Sari la conținut

Medic: Mănâncă această legumă înainte de culcare pentru a dormi mai bine

somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lipsa somnului

Medic: Mănâncă această legumă înainte de culcare pentru a dormi mai bine

Lipsa unui somn de calitate suficient poate duce la o serie de consecințe negative asupra sănătății noastre. Printre ele se numără:

  • Scăderea performanței cognitive și creșterea riscului de accidente: Lipsa somnului de calitate poate duce la probleme de concentrare, memorie și luare de decizii. De asemenea, crește riscul de a adormi la volan sau în alte situații periculoase.
  • Impactul asupra sănătății fizice: Somnul insuficient poate contribui la creșterea riscului de obezitate, diabet, probleme cardiovasculare și alte afecțiuni cronice.
  • Sistem imunitar slăbit: Somnul este vital pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar. Lipsa lui poate face organismul mai vulnerabil la infecții și boli.
  • Probleme de sănătate mentală: Lipsa somnului de calitate poate contribui la apariția sau intensificarea unor probleme precum anxietatea, depresia sau tulburările de dispoziție.
  • Impactul asupra relațiilor interpersonale: Lipsa somnului poate duce la iritabilitate, dificultăți în comunicare și conflictelor în relațiile cu cei din jur.

Totuși, alimentația joacă un rol cheie în calitatea somnului. Există o legumă care trebuie consumată cu două ore înainte de culcare, te va ajuta să dormi mai mult.

„Somnul insuficient dăunează sănătății noastre mult mai mult decât pare la prima vedere. Prin urmare, dacă vrei să te simți bine, încearcă să incluzi în alimentație câteva alimente și mai ales o legumă – consumată cu 2 ore înainte de culcare, garantează un somn liniștit pe toată durata nopții”, potrivit medicului Elena Gorina.

Roșii pentru un somn sănătos

„Pe lângă alfa-lactalbumină, roșiile conțin și melatonină, un hormon natural care reglează ciclul somn-veghe. Consumul de roșii, în special cu 2-3 ore înainte de culcare, poate favoriza somnul și îmbunătăți calitatea odihnei. Roșiile sunt, de asemenea, o sursă a antioxidantului licopen, care protejează celulele de deteriorare și poate promova un somn mai profund, mai reparator”, spune medicul.

Alte alimente care ajută în acest caz

Lista acestora include cireșe, kiwi, iaurt. Cireșele. Aceste fructe conțin principalul hormon al somnului – melatonina. Oamenii de știință au descoperit că sucul de cireșe consumat înainte de culcare ajută la îmbunătățirea somnului, la prelungirea acestuia și la rezolvarea problemei trezirilor bruște în miezul nopții.

Kiwi este o sursă bogată de serotonină, o substanță chimică care reglează ciclurile somn-veghe și ajută la combaterea insomniei. Cercetătorii din Norvegia au concluzionat că consumul de fructe kiwi cu aproximativ 1 oră înainte de culcare duce la un somn mai bun în comparație cu alte fructe. Acest lucru se datorează probabil compoziției antioxidante a fructelor kiwi, care include serotonina. Această substanță te ajută să adormi mai repede și să dormi mai bine – calitate și profund.

Consumul de kiwi nu va strica dacă corpul tău are deja deficit de magneziu sau potasiu, care contribuie la un somn de calitate. Alte alimente funcționale care favorizează un somn mai bun includ bananele, semințele de dovleac, cireșele și sucul de cireșe, nucile, legumele cu frunze verzi, somonul, cartofii dulci și cerealele integrale.

„Oamenii de știință nu recomandă consumul de broccoli, brânzeturi grase, înghețată și alimente picante înainte de a merge la culcare”, spune medicul. „Iaurtul conține nu numai nutrienți importanți precum calciul și proteinele, ci și o proteină unică numită alfa-lactalbumină. Cercetările arată că această proteină are proprietăți de stimulare a somnului. Ea interacționează cu receptorii din creier, reducând somnolența dimineață și promovând producerea de hormonul de somn melatonina”, adaugă specialistul.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel