Sari la conținut

Medic: LISTA celor mai frecvente 6 boli de vară. Cum să le eviți: simptome și tratament

deshidratare
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Atenție la senzația de sete excesivă

Boli de vară de evitat. Deși menținerea stării de sănătate este extrem de importantă în orice moment din an, în special vara anumite boli sunt mai frecvente decât altele.

Totuși, în contextul în care vara este o perioadă plină de vacanțe interesante, planuri și oportunități de a petrece timp în aer liber cu prietenii și familia, este un coșmar când te îmbolnăvești și nu te poți lua parte la anumite evenimente sau ești nevoit să le anulezi pe altele.

Medic, despre importanța conștientizătii bolilor de vară

Există anumite boli care devin mai frecvente în timpul verii și poate fi dificil să le eviți, deoarece este mai probabil să fii în preajma multor persoane diferite. Cu toate acestea, cunoscând simptomele și luând măsurile de precauție potrivite, poți evita să te îmbolnăvești.

Dr. Donald Grant, medic generalist și consilier clinic principal la The Independent Pharmacy, a explorat unele dintre cele mai frecvente boli de vară și cum pot fi tratate sau evitate.

„Este important să fim conștienți de bolile mai răspândite în lunile mai calde. Înțelegerea condițiilor cu un risc crescut pe tot parcursul verii poate ajuta la identificarea lor devreme sau la evitarea cu totul”, a spus dr. Grant.

Iată o listă a celor mai frecvente boli de vară, simptomele lor și cum să le tratezi. Boli comune de vară de evitat

Hidratare pe canicula
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Boli de vară de evitat: 1. Insolație

Această boală legată de căldură poate afecta pe oricine cu expunere prelungită la temperaturi ridicate și lumina directă a soarelui. Insolația este o afecțiune incredibil de periculoasă care poate fi fatală. Dr. Grant îi sfătuiește pe oricine simte că ar putea suferi de boală să solicite asistență medicală urgentă.

Simptomele insolației includ:

  • temperatură ridicată a corpului,
  • comportament alterat,
  • greață, ritm cardiac rapid,
  • dureri de cap.

Mutarea într-un mediu mai răcoros și hidratarea pot ajuta la ameliorarea simptomelor până la sosirea asistenței medicale. Pentru a evita să vă îmbolnăviți de insolație, beți cantități suficiente de apă la căldură, limitați expunerea la soare și purtați îmbrăcăminte adecvată pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului.

2. Febra fânului

Febra fânului este o boală mai puțin periculoasă, dar totuși extrem de frecventă vara. Este cauzată de o alergie la substanțele din aer, cum ar fi polenul. Afectează căile nazale și provoacă:

  • presiunea sinusurilor,
  • strănut,
  • congestie nazală,
  • ochi lăcrimați.

Menținerea ferestrelor închise în zilele cu mult polen, folosirea unui dezumidificator, curățarea regulată și schimbarea hainelor după expunerea la polen sunt modalități excelente de a minimiza declanșarea febrei fânului.

Pentru tratament medical, dr. Grant recomandă comprimate de clorfenamină, un antihistaminic folosit pentru a trata simptomele asociate cu reacțiile alergice, cum ar fi febra fânului. În plus, sprayul nazal este un medicament eficient pentru reducerea congestiei nazale cauzate de reacția alergică.

Ce este cafeina și cum afectează migrenele
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Boli de vară de evitat: 3. Migrene

Deși nu sunt, din punct de vedere tehnic, boli de vară, migrenele sunt de obicei experimentate în lunile mai calde. Deshidratarea, schimbările de umiditate și expunerea la lumina puternică a soarelui declanșează adesea migrene, împiedicând plăcerea activităților de vară.

Pentru a reduce riscul de migrene de vară, acordați prioritate hidratării, în special atunci când sunteți în aer liber sau faceți exerciții fizice.

Purtați ochelari de soare cu protecție UV pentru a vă proteja ochii de lumina puternică a soarelui și folosiți aer condiționat sau ventilatoare pentru a menține o temperatură confortabilă, scăzând probabilitatea unei migrene. 

4. Intoxicație alimentară

Aceasta este o boală frecvent întâlnită în timpul verii. Temperaturile mai calde creează mediul ideal pentru ca bacteriile să se dezvolte rapid, astfel încât manipularea și depozitarea incorectă a alimentelor poate duce rapid la boli de origine alimentară, cum ar fi salmonella.

Simptomele intoxicației alimentare includ:

  • greață,
  • diaree,
  • febră,
  • dureri abdominale.

Pentru a evita această boală, mențineți curățenia, spălați-vă mâinile înainte și după manipularea alimentelor. De asemenea, este important să depozitați și să gătiți corect alimentele, asigurându-vă că sunt refrigerate dacă este necesar și evitând contaminarea încrucișată în timpul pregătirii alimentelor.

deshidratare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Boli de vară de evitat: 5. Deshidratare

O condiție prea frecventă în timpul sezonului de vară este deshidratarea, cauzată de lipsa apei, transpirația excesivă și boală.

Simptomele comune includ:

  • amețeli,
  • sete crescută,
  • gură uscată,
  • urină de culoare galben închis.

Este important să fiți atenți la aceste semne pentru a identifica deshidratarea și pentru a evita condițiile mai rele. Pentru a preveni deshidratarea, ține cont de aportul de apă, monitorizează activitatea fizică în condiții calde și prioritizează o dietă echilibrată.

Medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi Dioralyte Sachets, sunt extrem de eficiente în înlocuirea lichidelor și electroliților pierduți prin boală, prevenind riscul de deshidratare în timpul recuperării unei afecțiuni.

6. Norovirus

În cele din urmă, norovirusul este prezent pe tot parcursul anului, dar riscurile pot crește în timpul verii prin contaminarea alimentelor și contactul crescut de la persoană la persoană.

Efectele secundare ale acestui virus stomacal includ vărsături și diaree.

Există mai multe tratamente medicale disponibile la ghișeu care pot ajuta cu aceste simptome. În primul rând, Imodium Instant Melts sunt extrem de eficiente, oferind ameliorarea diareei în doar o oră. În plus, există și capsule pentru ameliorarea diareei sunt eficiente pentru a oferi o ușurare pe termen lung.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel